Sokken stoppen en koffiebonen malen in het A.M. de Jongmuseum

NIEUW-VOSSEMEER – Leerlingen van groep 5-6 van basisschool Pius X zijn deze week voor een keertje teruggesprongen in de tijd. In het A.M. de Jongmuseum konden ze ervaren hoe het dagelijks leven rond 1900 was. Dat betekende dat ze flink aan de bak moesten met het stoppen van gaten in sokken en schrobben op de was in een zinken teil. Het museumbezoek is een onderdeel van het project Jan en Jet, waarbij de geschiedenisles letterlijk tastbaar wordt gemaakt in de eigen woonomgeving van de kinderen. 

In groepjes mogen de leerlingen deze ochtend de verschillende onderdelen langsgaan. Op de bovenverdieping van het museum is een ouderwetse kruidenierswinkel ingericht. Overal staan blikken en potten waar veelal ingrediënten in hebben gezeten die de kinderen niet kennen. De opdracht is om twee ons spliterwten af te wegen met gewichtjes. “Spliterwten, wat zijn dat nu weer? Kan je die splitten?”, vraagt een van de kinderen. Heel geduldig vullen de kinderen de weegschaal tot hij precies in balans is. Marc van Vugt vindt het een leuk uitstapje van school. “Vooral omdat je zelf dingen mag doen en niet alleen maar hoeft te luisteren.” Dat vindt Nienke Holstein ook. Ze oefent het schoonschrift met behulp van een griffel en een leitje. “Ze lijken wel een klein beetje op de letters die wij leren schrijven, alleen deze hebben meer krullen.”

Zeep

Bij de wastobbe kan je lekker kliederen met water en zien de kinderen weer eens een nostalgisch stukje zeep, een zeldzaamheid in deze tijd van handpompjes bij de wastafel. Maar dat kleding wassen vroeger een heel karwei was, ervaren ze al snel. “Ze hadden het wel zwaar in die tijd hoor. Gelukkig hebben we nu apparaten”, zuchten ze. 

Herman Meijer begeleidt namens het museum de groepen die van de verschillende scholen komen kijken en ziet dat het soms een behoorlijke uitdaging is. “De ene leerling is de hele tijd geconcentreerd bezig met sokken stoppen terwijl de ander er niks van bakt. Maar ze gaan allemaal enthousiast terug naar school. Het is een succesvol project waar we nu al een aantal jaren graag aan meewerken.”

Tekst en foto's: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl