Sobere herdenking op de r.k. begraafplaats.

STEENBERGEN – De jaarlijkse dodenherdenking op de begraafplaats, die onder normale omstandigheden na de herdenking bij het oorlogsmonument plaats zou vinden, kon afgelopen maandag vanwege de coronacrisis geen doorgang vinden. Toch was er ook daar een – sobere – herdenking.

Gelijktijdig met de herdenking van 4 mei op het Kerkplein, wordt jaarlijks bij het grafmonument van Gibson & Warwick eveneens een plechtigheid gehouden. Op 19 september vorig jaar was nog een grootse herdenking omdat het 75 jaar geleden was dat de “Lancaster” met daarin de “Dambusters” Gibson & Warwick neerstortte en daarbij om het leven kwamen.

Uit quarantaine

Maandagavond was er toch nog een, zij het sobere, herdenking. Jan van den Driesschen onderhoudt inmiddels al zo’n 53 jaar het grafmonument. Aanvankelijk deed hij dit samen met zijn inmiddels overleden vrouw Conny en nu samen met zijn zoon Kees. Van den Driesschen organiseert ook al die jaren de herdenkingen en hij kwam dit jaar uit zijn zelf opgelegde quarantaine vanuit Rotterdam om bij het graf van Gibson & Warwick een krans te leggen. Dat deed hij samen met zijn zoon, die zijn vader overigens al acht weken niet had gezien.

Stipt om acht uur vlogen drie vliegtuigjes, vanuit oostelijke richting een flypast over de begraafplaats richting het Kerkplein, uit respect voor de oorlogsslachtoffers.

De begraafplaats ondervindt geen hinder van de coronapandemie. Zoals altijd begin mei staan de beukenhaag en de bomen weer in blad, frisgroen en op 4 mei werden zij ooik nog beschenen door een vriendelijke avondzon.

Door: Ad van de Par