Snuifdoos Lodewijk Napoleon nu voor iedereen zichtbaar

STEENBERGEN – ,,Het zou mooi zijn als ik met het achter slot en grendel zetten van deze snuifdoos al het gesnuif in de gemeente tot een einde kon brengen.’’ Met deze woorden plaatste burgemeester Saskia Bolten vanmiddag de ‘gouden’ snuifdoos van Lodewijk Napoleon in de vitrine van de Stichting Stadsarcheologie, in de ontvangsthal van het gemeentehuis.

Lodewijk Napoleon, destijds koning van Holland en broer van keizer Napoleon Bonaparte, schonk de tabakssnuifdoos in 1809 aan de Steenbergse kapelaan Matheus van Agtmaal. In 1979 kwam het kleinood – via een pastoor uit Essen – in bezit van de gemeente. Tot voor kort lag de snuifdoos in een kluis bij de bank. Twee keer kwam ’ie eruit, voor tentoonstellingen in Den Bosch en Parijs.

Het antieke voorwerp is op een plank gezet bij enkele voorwerpen die tevoorschijn kwamen bij de sloop van het oude Napoleonhuis aan het Kerkplein. Een ‘ereplekje’, aldus Bolten. De verzekeringswaarde van 6000 euro doet vermoeden dat de relatief zware snuifdoos niet helemaal van goud is. ,,Voor Steenbergen is ’ie hoe dan ook erg waardevol, daarom is het goed dat iedereen de snuifdoos voortaan kan bezichtigen.’’