‘Snoeien voor Leven’ bij Visio Vireo

STEENBERGEN – Onder het motto ‘Snoeien voor Leven’ zamelt Visio Vireo Tuinen taxusknipsel in voor de strijd tegen kanker. Iedereen die zijn taxushaag een dezer dagen of weken kortwiekt, kan het knipsel inleveren bij het hoveniersbedrijf aan de Franseweg in Steenbergen. 

Wat veel mensen niet weten is dat het knipsel van de taxus erg waardevol is. Uit de jonge scheuten van de taxus baccata wordt baccatine gehaald en dat is een belangrijke grondstof voor chemokuren. Een kubieke meter taxus-scheuten is genoeg voor één chemotherapie-behandeling. Afgelopen jaar werden dankzij de inspanningen van hoveniersbedrijven en particulieren in heel Nederland maar liefst 10.000 chemotherapieën mogelijk gemaakt.

Belangrijk is wel dat het ingeleverde knipsel vers is en wordt opgevangen op een doek, zeil of plastic folie, zodat het schoon en vrij van onzuiverheden blijft. Het mogen bovendien alleen eenjarige scheiten zijn en de takken mogen maximaal 30 centimeter lang zijn.

De actie loopt tot 6 augustus, inleveren is mogelijk in de daarvoor bestemde kratten bij Visio Vireo aan de Franseweg 62a, op dinsdag van 9.00-12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur, donderdag van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Het ingeleverde knipsel wordt vervolgens opgehaald door stichting Vergroot de Hoop.