Snel voordeel bij energiebesparen

STEENBERGEN – Vanochtend organiseerde gemeente Steenbergen in zaal Het Evenement van ontmoetingscentrum ’t Cromwiel een ontbijtsessie voor ondernemers, waarbij energiebesparing het centrale thema was.

Gastspreker Serge van den Berg van Het Energiebureau gaf een presentatie waarbij duidelijk werd dat slim omgaan met energieverbruik al meteen voor leuke besparingen kan zorgen. Investeren in zaken als zonnepanelen zorgt voor nieuwe voordelen, die vooral voor particulieren en kleinere bedrijven vlot haalbaar zijn. En goed omgaan met energie is niet alleen goed voor de portemonnee, maar komt zeker ook het milieu ten goede.

Burgemeester Saskia Bolten opende mede namens wethouder Bert van Kesteren en als vervanger van wethouder Duurzaamheid Leo Heijmans de ontbijtsessie. “Gemeente Steenbergen heeft een duidelijk beleid voor duurzaamheid uitgezet. De doelstellingen die we daarbij hebben neergezet kunnen we echter slechts halen in nauwe samenwerking met MKB-ondernemers”, aldus Saskia Bolten. Gastspreker Van den Berg hield de aanwezigen vervolgens voor hoe eenvoudig energiebesparing al kan worden gerealiseerd. Eens goed kijken naar de verlichting in een pand is daarbij meteen al een goede stap. Alleen al door oude TL-buizen te vervangen door nieuwe energiezuinige exemplaren kan al gemiddelde besparingen van zo’n 30 procent op het energieverbruik opleveren. Een besparing die zelfs kan oplopen tot wel 40 procent.

Besparen kan zelfs nog eenvoudiger: “Gewoon verlichting die niet echt nodig is uit doen. Het lijkt zo simpel, maar zorgt voor aanzienlijke besparing en voorkomt onnodige verspilling”, zo was het duidelijke advies. Een goede stap in de richting is ook om een bekwaam installateur eens mee te laten kijken. Het opstellen van een goed lichtplan is daarbij het beste.

Natuurlijk bleef ook energiebesparing door de inzet van zonnepanelen niet onbesproken. Onder de aanwezigen waren vertegenwoordigers van bedrijven die zich hiermee bezighouden. Zo gaf ondernemer Marc Adriaansen van Madri uit Steenbergen de aanwezigen een aantal praktische tips. Daarbij werd duidelijk dat vooral voor particulieren en kleine bedrijven de stap naar een eigen energiecentrale door de inzet van zonnepanelen heel zinnig kan zijn. “Energie wordt alleen maar duurder. Als veel mensen zelf voor energieopwekking gaan zorgen zal dit automatisch ook nog eens prijsverhogend werken, de energiemaatschappijen hebben dan namelijk een mindere afzet. Zaak om dus slim te kijken naar de mogelijkheden”. Investeren in energiebesparing kan daarnaast aardige belastingvoordelen opleveren. Voorwaarde is dan wel dat er winst wordt gemaakt en dat is in deze crisistijd voor heel wat bedrijven een lastig gegeven.

Gemeente Steenbergen is van plan om nog een tweede bijeenkomst te organiseren over energiebesparing. Dit keer voor de meer industriële bedrijven, want blijkbaar lag het accent bij de eerste bijeenkomst op winkeliers. Het advies van een aantal genodigden was dan wel om hier wat duidelijker over te communiceren en in een hogere frequentie. Want dat was wellicht de oorzaak van de teleurstellende opkomst. Slechts een twintigtal aanwezigen, waaronder vrijwel geen retailers.