Sluiswachtershuisje op Benedensas krijgt recreatieve functie

DE HEEN – Het oude sluiswachtershuisje en de omliggende grond op het Benedensas bij De Heen wordt vanaf komende zomer een pleisterplaats voor recreanten en toeristen.

Akkermans leisure & golf uit Heense Molen is de nieuwe eigenaar van de toplocatie, waarvoor de gemeente deze week de benodigde omgevingsvergunning heeft verleend. De procedure voor de horecavergunning loopt nog.

In het gewezen pand van Natuurmonumenten, op het eilandje aan de Dinteloordse kant van het Benedensas, moet eerst nog wel een en ander worden verbouwd. ,,We streven ernaar medio juli open te gaan, want we willen natuurlijk nog graag een deel van het hoogseizoen mee pakken,’’ vertelt Jos Akkermans.

De sluiswachterswoning krijgt – net als vroeger, toen er ook een winkeltje in zat – weer een café-functie, met daarbij een  restaurant. Akkermans verwacht binnen 30 à 35 zitplaatsen te kunnen creëren. Buiten komen een groot terras, een vlindertuin en op termijn een theetuin.

De financiering van het project gebeurt deels via de ‘Vrienden van het Benedensas’, oftewel particuliere investeerders, die in ruil voor hun steun een leningsbewijs ontvangen. Extra participanten zijn nog van harte welkom, aldus Akkermans.

De ontwikkeling van de toeristische hotspot in de gemeente Steenbergen behoort tot het grotere geheel ‘Landschap van Allure’, dat zich uitstrekt langs de historische waterlinie van deze regio. Daartoe behoort onder meer ook Fort Henricus, gelegen tussen Steenbergen en De Heen.

Om dit gebied de allure van weleer terug te kunnen geven, hoopt de gemeente op een miljoenen-subsidie vanuit de provincie, die hierover eind volgende maand een besluit neemt.