Slotactie in oude fotowinkel slaat goed aan bij het publiek

STEENBERGEN – Van de laatste kans om jezelf op de foto te laten zetten in de oude winkel van de vakfotografen Van Mechelen en Verschuren is gistermiddag door velen enthousiast gebruik gemaakt. Aan de gratis actie van de opleiding fotografie van AKV St. Joost uit Breda deden naar een voorlopige schatting van de organisatie zo’n honderd mensen mee. ,,De belangstelling was verder boven mijn persoonlijke verwachting,’’ zegt Lisanne van Happen.

Tonnie Vlamings en Rob Boon (rechts) waren blij dat ze elkaar weer eens tegenkwamen.

Wethouder Cor van Geel verrichtte begin van de middag de officiële opening van de mede door Kunstforum afdeling Steenbergen mogelijk gemaakte slotmanifestatie van de expositie over het archief van de vroegere fotografen.

In hun voormalige winkelpand aan de Kaaistraat 41 werd een klein deel van de tienduizenden archiefbeelden tentoongesteld, wat met name op grote waardering van de wat oudere bezoekers kon rekenen.

Op één wand was ook de geschiedenis uiteengezet van Henk van Mechelen, oprichter van de Brabantse Afwerk Centrale (B.A.C.), tegenwoordig Fujicolor geheten en ooit van start gegaan in de huidige Kruidvat-winkel, die later ook nog als d’Ouwe Bac bekend stond (restaurant annex feestlocatie).

Tot de gasten gistermiddag behoorde onder anderen Rob Boon, zoon van fotograaf Stan Boon. ,,Ik ben in dit pand geboren. Mijn vader werkte bij Van Mechelen voordat hij zijn eigen zaak begon.’’ Rob Boon liep tot zijn grote vreugde ‘ome Ton’, oftewel Tonnie Vlamings tegen het lijf. De twee hadden elkaar al vele jaren niet meer gezien. Vlamings verkocht in het verleden radio’s, televisies e.d. in zijn destijds tegenover de fotowinkel gevestigde onderneming (waar nu De Suijkerpot zit).

Zo had menigeen een eigen speciale reden om naar de fotoshoot in de 'ouderwets' ingerichte studio te komen en zich bij deze unieke gelegenheid te laten vereeuwigen. Deze portretten verschijnen morgen allemaal op KijkopSteenbergen.nl, waarna ze in hun originele bestandsgrootte digitaal nabesteld kunnen worden. Helemaal gratis.

Oud-studente/gastdocente Sarah Fischer (tweede van rechts) en huidige studenten van de opleiding fotografie van de Bredase kunstacademie AKV St. Joost maakten nog één keer portretfoto's in de oude winkel van de Steenbergse fotografen Van Mechelen en Verschuren.

Henk van Mechelen, oud-fotograaf en grondlegger van de Brabantse Afwerk Centrale, het fotolaboratorium dat we nu kennen als Fujicolor.