SLOS werkt mee aan nieuwe streekomroep

STEENBERGEN – De lokale omroepen van Steenbergen, Moerdijk, Halderberge, Rucphen, Etten-Leur en Zundert hebben gisteren een intentieverklaring ondertekend voor een vergaande samenwerking waardoor uiterlijk per 1 januari 2017 een nieuwe streekomroep ontstaat in West-Brabant.

Dit voornemen komt niet uit de lucht vallen: de Organisatie van Lokale Omroepen (OLON) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben eerder namelijk al met elkaar afgesproken dat het aantal publieke lokale omroepen in Nederland terug moet worden gebracht van de huidige 275 naar 50 tot 100 streekomroepen. Elke (toekomstige) streekomroep dient een regio van minimaal 100.000 tot maximaal 500.000 mensen te bedienen.

De zes West-Brabantse zenders hebben samen een verzorgingsgebied van ruim 176.000 inwoners.

Bedoeling is om hiervoor zowel nieuws- en informatieve programma’s te gaan maken voor radio, televisie als internet, met een bescheiden professionele redactie en zoveel mogelijk vrijwilligers van de huidige omroepen die in het samenwerkingsverband participeren.

,,We hebben nog een lange weg te gaan en veel te regelen voor het zover is hoor,’’ geeft secretaris Hakim Tampoebolon van de SLOS aan. ,,Wij denken dat dit voor ons de beste manier is om overeind te blijven. Deze omroepen hebben ongeveer dezelfde schaalgrootte, dus ook vergelijkbare inkomsten en aantallen vrijwilligers. Bovendien weten wij allemaal hoe het is als je met meerdere stads- en dorpskernen te maken hebt.’’

Vandaar dat de SLOS liever meewerkt aan deze streekomroep dan de combinatie zoekt met ZuidWest TV/FM, de regionale zender van/voor de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht, om als kleine(re) organisatie niet opgeslokt te worden door de grote(re) partij.