Afbeelding
zondag 2 januari 2022, 09:00

SLOS verhuist naar Dinteloord

STEENBERGEN – De Stichting Lokale Omroep Steenbergen (SLOS) verhuist. Met ingang van 1 februari 2022 maakt de omroep een nieuwe start aan de Zuidzeedijk in Dinteloord. Voorlopig geldt dit alleen voor de afdeling televisie, want voor de radiotak moet nog een oplossing gevonden worden. Volgens het bestuur is de verhuizing naar de particuliere studio van SLOS-vrijwilliger Richard Korb de beste oplossing nu tegenover steeds oplopende kosten, steeds minder inkomsten zijn komen te staan als gevolg van de corona-crisis.

De afgelopen twee jaar zag de SLOS de inkomsten uit advertenties nagenoeg verdampen. “Niet dat we enorme bedragen verdienden, maar voor een kleine stichting is iedere euro belangrijk,” aldus secretaris Hakim Tampoebolon. De bekostigingstoelage vanuit de gemeente is net genoeg om de vaste lasten te dekken, maar een toekomst waarin de balans naar de verkeerde kant doorslaat, kwam steeds dichterbij.

Overbodig

De analyse van kosten en baten is volgens de secretaris niet de voornaamste reden om de Ruiterstallen te verlaten. “De studio van Richard biedt veel meer mogelijkheden. Qua ruimte, qua inrichting en qua apparatuur.” Het 24/7 hebben van een eigen studio is volgens de secretaris overbodig door de technologische ontwikkelingen. “Een aantal van onze medewerkers monteert de opnames gewoon thuis. Dat is allemaal zoveel makkelijker geworden. De studio stond het grootste gedeelte van de week leeg.”
Vertrouwen
Bijkomend risico van de verhuizing is dat Richard Korb en het bestuur wel op goede voet moeten blijven, wil de stichting niet dakloos op straat komen te staan. “Daar maak ik me niet zo’n zorgen over,” lacht Tampoebolon vol overtuiging. “We kennen inmiddels elkaar al een paar jaar waardoor we vertrouwen hebben in een goede samenwerking. Er is wel eens een meningsverschil, maar door open naar elkaar te communiceren, komen we er altijd aan uit.”

Uit de ether

Hoewel de SLOS straks geen radiostudio meer heeft, betekent dit niet het einde van de radioprogramma’s. “We gaan uit de ether, maar blijven uitzenden via de kabel. Dus voor mensen die via de televisie naar de radio luisteren, verandert er niets.”
Voor de makers die hun programma opnamen in de SLOS-studio, is het besluit in sommige gevallen pijnlijk, geeft Hakim toe. “We hebben alle opties de revue laten passeren, zelfs een verhuizing naar ’t Cromwiel , maar het bleek vanwege de kosten allemaal niet te rechtvaardigen.”
Bovendien is de hedendaagse luisteraar volgens hem niet meer degene die op een vast moment afstemt op een programma. “De kijker ook niet overigens. Mensen willen graag op een moment dat het hen uitkomt een programma volgen. We merken bij de televisie een enorme vlucht van mensen die onze programma’s via ons YouTube-kanaal volgen. De Kerstuitzending is er een goed voorbeeld van.”

Spotify

Ook andere omroepen worstelen volgens Tampoebolon met dit veranderde kijk- en luistergedag van de consument. “Vroeger had je een radioshow op een vast tijdstip in de week. Dat is niet meer. Dat komt enerzijds omdat de makers ervan geen zin of tijd meer hebben om zich 52 weken per jaar vast te leggen en anderzijds zit de luisteraar er ook niet meer op te wachten. Die wil naar muziek of een programma luisteren wanneer hij daar zin in heeft. Dat is de reden waarom Spotify zo populair is.”

Podcast

De SLOS-radiomakers is voorgesteld om de switch naar televisie maken. Tampoebolon: “Het grote voordeel is dat er dan ook beelden bij getoond kunnen worden. Een verhaal over het verleden van Steenbergen bijvoorbeeld wordt daardoor een stuk aantrekkelijker.” Een aantal programmamakers heeft al besloten de overstap te maken, maar niet iedereen reageerde enthousiast op het idee. “Heel begrijpelijk want sommige mensen vinden het leuk om radio te maken en hebben niets met een camera. Samen met hen blijven we zoeken naar andere oplossingen. Bijvoorbeeld podcasts die mensen thuis op kunnen nemen. Of misschien vinden we nog ergens een plekje waar we onze apparatuur kwijt kunnen en radiomakers in stilte hun programma kunnen maken. Suggesties zijn welkom.”

De SLOS huurde het pand van Madri Installatie Steenbergen aan de Ruiterstallen sinds 1998. Inmiddels is er een nieuwe eigenaar voor gevonden. Houtbewerker en meubelmaker Willem de Groen uit Steenbergen gaat er op termijn werken en wonen.

[ door Dasja Abresch ]

Uit de Steenbergse Courant