Slag om de Schelde: Interactieve presentatie voor leerlingen Pius X

WELBERG – Twee gaten in een zware, ijzeren pijp maakten afgelopen dinsdag diepe indruk op de leerlingen van basisschool Pius X op de Welberg. De pijp maakte tijdens de gevechten in november 1944 nog deel uit van de afrastering langs het water van de Boomvaart op de Welberg. De gaten zijn veroorzaakt door een kogel en lieten in één oogopslag zien dat een menselijke schedel geen enkele bescherming vormt tegen dergelijk geweld.

Het object was meegenomen door Welbergenaar Robert Catsburg die een presentatie over de Slag om de Schelde verzorgde op de school. Als auteur van meerdere boeken over het onderwerp, weet hij er als geen ander én met groot enthousiasme over te vertellen. De kids konden echter niet achterover leunen tijdens de presentatie, want Catsburg hield hen met vragen actief betrokken. Zoals bijvoorbeeld de vraag “Wat zou jij doen als je huis in puin was geschoten?”, waarop Simon uit groep 6 haarscherp antwoordde: “Huilen”. 

Meet & Greet

De afgelopen weken hebben de leerlingen van basisschool Pius X zich op allerlei manieren bezig gehouden met de herdenking van 75 jaar bevrijding. De school verzorgt ieder jaar na de zomervakantie tot de herdenking in het eerste weekend van november diverse activiteiten rond de thema’s oorlog, bevrijding, herdenken en vrijheid. Voorafgaand aan de presentatie door Catsburg waren de leerlingen al drie weken creatief actief onder leiding van de Nieuw-Vossemeerse kunstenaar Frans van Drunen. De resultaten van deze artistieke nijverheid zijn te bewonderen op zaterdag 2 november. Het dorp Welberg is die dag vanaf 16.00 tot 21.00 uur gastheer van het Meet & Greet-festival. In de school zijn die dag tal van tentoonstellingen door diverse organisaties en presentaties, onder meer door de eerdergenoemde Robert Catsburg.

De Klok

Voorafgaand aan het festival verlenen de leerlingen van de Pius X medewerking aan de opening van het Klaproosviaduct (13.30 uur) en aan de herdenking bij bevrijdingsmonument ‘de Klok’ aan de Canadezenweg (14.30 uur). Normaal heeft de school ook nog een eigen herdenking maar die komt door de grote drukte rond de herdenking van 75 jaar bevrijding te vervallen.

Weet Waar Je Woont

Volgende week woensdagmiddag is een team van de Pius X, present bij de schoolstrijd ‘Weet Waar Je Woont’ in het gemeentehuis. Hier meten zeven scholen uit de gemeente Steenbergen hun kennis rond het thema oorlog en bevrijding met een quiz. De kennis die zij daarvoor opdeden vindt zijn oorsprong in het digitale spel ‘Weet Waar Je Woont’ dat door iedereen gespeeld kan worden. Het werd vier jaar geleden op initiatief van het Kunst- en Cultuurplatform Steenbergen ontwikkeld.

Foto’s: Enthousiast vertelde Robert Catsburg afgelopen dinsdag over de verwikkelingen rond de Slag om de Schelde en met name over de gevolgen voor het kerkdorp Welberg.
Samen met kunstenaar Frans van Drunen werkten de leerlingen van de Pius X aan een reeks kunstwerken voor het Meet & Greet-festival op  2 november aanstaande.

Tekst en foto’s: Dasja Abresch © Steenbergse Courant