Sintemaarten, de koeien hebben staarten . . . hier woont een rijke man, die vast wat geven kan

NIEUW-VOSSEMEER – De Sint Maartenviering is ook op het kerkdorp een ware traditie, die de laatste dertig jaar levend gehouden wordt door wijkvereniging Boerengors. Het opgehaalde snoep wordt keurig verdeeld onder de groepjes die met hun lampionnen of sfeerverlichting op stap zijn gegaan en zijn er geldelijke giften, dan gaan die in de pot voor de organisatie van het jaarlijkse zwemuitstapje voor de Vosmeerse jeugd. Zondagavond gingen de deelnemers met een goed humeur op stap.

Voorzitter Adriënne de Jong en de bestuursleden Petra Rijk, Wim Hopstaken en Ray Kempkens van Boerengors brengen zondagavond na het vertrek van alle groepjes nog snel de zaal van De Vossenburcht op orde. “We kunnen bogen op een leuke groep van zo’n vijftien vrijwilligers die deze avond de helpende hand uitsteken. Over deelname aan de Sint Maartenviering mogen we ook nooit klagen. Het aantal deelnemers varieert. Meestal tussen de 120 en 150 kinderen.  Deze keer waren de meeste groepjes er vroeg bij en gingen ze wat eerder dan de planning op stap”, vertelt de voorzitter.

Op pad   

Ondertussen trekken de kinderen met hun begeleiders door het dorp. Ze weten precies bij welke huizen ze mogen aanbellen, want de organisatie heeft voor een keurige verdeling gezorgd. Ook het groepje met Iris, Joep, Dirkje, Kobe, Jos en Jan heeft er zin in. Ze nemen een deel van de Schoolstraat voor hun rekening. Begeleiders Jessica, Marieke en Vicky kennen het klappen van de zweep inmiddels al wel, ze hebben al heel wat keren meegelopen. Na het aanbellen klinkt hun “Sinte Maarten, Sinte Maarten, de koeien hebben staarten, de meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sinte Maarten. Hier woont vast een rijke man, die wel wat geven kan”. En mocht de voordeur door een bewoonster worden geopend, dan is er snel een aanpassing van de tekst. Of er wordt een van de andere Sint Maarten-liedjes gezongen.

Actieve club

Later in het dorpshuis zetten we de activiteiten van de actieve buurtvereniging Boerengors nog even op een rij. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor de Sint Maartenviering, maar verzorgen ook het erop volgende zwemuitstapje voor de Vosmeerse jongeren in maart, de Avondvierdaagse – dit jaar voor de 43e keer – de zomerbarbecue in juli en het grote kampeerweekend naar het Heuklom’s Hoefke in Oisterwijk. “Allemaal leuke zaken om te organiseren, waar gelukkig altijd goede belangstelling voor is”, zo laat de bestuursvoorzitter weten.

Foto: deelnemers aan de Sint Maartenviering in Nieuw-Vossemeer met bestuursleden en organisatoren van Boerengors: Adriënne de Jong, Petra Rijk, Wim Hopstaken en Ray Kempkens. Penningmeester Wijnand van de Beemd ontbreekt op de foto.

Andere foto’s: Kinderen gaan onder begeleiding door het dorp. Ze bellen aan een zingen hun liedjes in de hoop op gulle gaven.

Foto’s: Peter Vermeulen ©Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl