Sint kent Dinteloord goed. Hij neemt alle tijd voor een haast persoonlijke begroeting.

DINTELOORD – Een grote belangstelling aan de kade, de feestelijke muzikale klanken van Volharding Dinteloord en een betrokken Sint die Dinteloord blijkbaar heel goed kent. Het werd een hartelijke ontvangst voor Sint Nicolaas en zijn ruim 20 Pieten.

Op de kade wacht Mario Littooij, de penningmeester van de Winkeliersvereniging en de dame die sinds 1980 de intocht organiseert. Met de eerst genoemde functie gaat ze na vele jaren stoppen, maar de intocht van de Sint blijft ze vol enthousiasme regelen. “Als we lof toe mogen zwaaien, dan doe ik dat graag naar de dames van ‘Zo Kinderopvang’, die het Sinterklaasfeest in het Dorpshuis organiseren. En ook Albert Heijn Dinteloord mag zeker worden genoemd. De supermarkt is de grote snoep- en pepernotensponsor. Daarnaast Rienier van de Zee natuurlijk, die met zijn schip De Waterpoort de Sint en zijn Pieten naar Dinteloord vaart”. Organisator Littooij wil geen reclame maken voor slagerij Littooij, maar dat mag best, want die verzorgt de vele smakelijke broodjes die de hongerige Pieten deze dag verorberen.

Kleine Piet met pensioen

“En ik wil Melchior van Slobbe wel even speciaal noemen. Hij is immers de leider van het Pietenteam. Verder natuurlijk lof voor de helpers van Sinterklaas en de twee overige vrijwilligers van het organiserend comité. Er is overigens één Pietje dat ik om bijzondere reden wil noemen. Dat is ‘Kleine Piet’, die gaat met pensioen. Lia Neelen heeft haar taak 25 jaar met veel enthousiasme vervuld”, zo laat Mario Littooij weten.

Sint blij met haven

Wethouder Petra Lepolder verwelkomt de Sint namens het college van b en w. Iets later spreekt ze ook een dankwoord uit aan het adres van Winkeliersvereniging Dinteloord en aan de dames van Zo Kinderopvang. Aansluitend spreekt Sinterklaas nog een woordje. Hij heeft een cadeautje voor de wethouder meegenomen. “Dat hoeft echt niet op de presentjes-lijst hoor”, grapt de Sint en vervolgens spreekt hij zijn enthousiasme uit over de opknap van de haven. Die nadert zijn voltooiing en zorgt ervoor dat de haven breder en dieper is geworden. “We zouden volgend jaar zelfs met onze grote stoomboot hier naar toe kunnen varen. Toch maken we liever gebruik van De Waterpoort, dit schip is toch wel heel gezellig”.

Pietenspelshow

Wat later op de middag arriveert Sint Nicolaas in het Dorpshuis. Hier hebben de dames van Zo Kinderopvang een leuke feestmiddag opgezet. Die begint met een grote polonaise en vervolgens is er een Pietenspelshow. Hierbij spelen twee teams van Pieten tegen elkaar. Ze worden gelukkig geholpen door de vele aanwezige kinderen, want hun parate kennis blijkt niet veel verder te gaan dan de recepten voor lekkere pepernoten en wetenschap over het goed kunnen inpakken van de vele cadeautjes. De Pietenspelshow blijkt te bestaan uit een quiz, een onderdeel liedjes raden en een pakjesrace.

Chantal Janzen

Sinterklaas geniet zienderogen van de sportieve strijd, het maakt de teleurstelling over het ontbreken van Chantal Janzen, zijn grote favoriet. Want hoewel de Sint al aardig op leeftijd is, de gedachte aan haar doet zijn hart nog steeds sneller kloppen. En over kloppen gesproken, de aanwezigheid van Sinterklaas en zijn Pieten verhoogden de hartslag van de aanwezige kinderen op hun beurt. Ze genoten volop en deden tijdens deze feestmiddag naar hartenlust mee.

Tekst en Foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl
Kijk voor meer foto's in het foto-album op de homepage van KijkopSteenbergen.nl