Sint-intochten gaan door, maar het blijft improviseren

STEENBERGEN – De Piet met wie we dit jaar echt medelijden moeten hebben, is de Maatregelen-Piet. Hij heeft namelijk de bijna onmogelijke taak om de Goedheiligman voorafgaand aan iedere intocht uit te leggen wat hem nu weer te wachten staat aan coronamaatregelen en wat er anders is dan voorgaande intochten. Bijvoorbeeld dat hij in Steenbergen dit jaar niet aankomt met de boot, maar in De Heen en Dinteloord wel. Dat hij in De Heen zijn QR van de CoronaCheck al direct in de aanslag moet houden, maar dat dat in de Welberg pas bij aankomst in gemeenschapshuis ‘de Vaert’ hoeft. Het neemt niet weg dat de intochten in de kernen van de gemeente Steenbergen in ieder geval doorgaan. Tenzij…

Deze week maakten de Sinterklaascomités van De Heen en Steenbergen het programma voor het traditionele welkom bekend. In het geval van De Heen, verandert er op het eerste gezicht weinig. Sint en Pieten komen op 13 november om 14.15 uur met de stoomboot uit Spanje aan in de haven en stappen daar aan wal. Daar wachten alle Heense kleine kinderen hem al vol verwachting op. Alle kinderen boven de 13 en hun ouders wachten hem bovendien op met een goedgekeurde CoronaCheck. Die hebben ze ook nodig in gemeenschapshuis ‘De Stelle’ waar het feest zich voortzet.

Drie ploegen

Een dag later, op zondag 14 november, gaat het in Steenbergen helemaal anders dan in het virusvrije verleden. De boot laat de Sint in De Heen liggen en in plaats daarvan gaat hij (waarschijnlijk op Ozosnel) richting de Steenbergse haven waar de kinderen bij hem en de Pieten op bezoek komen.  Niet allemaal tegelijk maar in een 3-ploegen-systeem zodat de doorstroom gegarandeerd is en er niet gecontroleerd hoeft te worden. Van 12.30 tot 13.15 uur zijn Steenbergen-Zuid tot en met de Molenweg welkom, van 13.30 tot 14.15 uur het Centrum tot en met Nieuwstad/Noordwal en van 14.30 tot 15.15 uur Steenbergen-Noord, Buiten de Veste en de rest van de stad.

Te voet

De ingang van de doorstroomroute ligt tussen Hof van Nassau en het Eiland van Nassau waar de deelnemers het liefst te voet of met de fiets naartoe komen. Wie met de auto komt, kan deze het beste bij het gemeentehuis parkeren. Tijdens de wandeling langs de route valt er van alles te beleven en te doen met als hoogtepunt natuurlijk een bezoekje aan de Sint.

Honderdste bezoek

De organiserende Stichting Sinterklaas Steenbergen vraagt alle kinderen om als verrassing een mooie tekening mee te nemen voor de Goedheiligman. Het is namelijk de 100ste keer dat hij de Strienestad bezoekt. Omdat er nu nog zoveel beperkende maatregelen zijn, gaat dat pas volgend jaar echt gevierd worden. Om het leed te verzachten, zou een extra mooie tekening wel erg leuk zijn. Binnenkort verspreidt de stichting via social media nog een kleurplaat die ook gebruikt kan worden.

Surprise

De andere kernen van de gemeente Steenbergen hebben hun programma nog niet helemaal rond, maar laten weten dat de intocht in ieder geval door gaat. In Dinteloord zet de Sint op zaterdagmiddag 20 november om half 3 voet aan wal. In Kruisland en Welberg maakt hij op zondagmiddag 21 november zijn opwachting. In Kruisland stroomt de Sint tussen 14.00 en 16.00 uur door via de Stoofweg en de Gastelseweg. Ook op de Welberg loopt hij een korte route over het dorp, richting gemeenschapshuis ‘De Vaert’ waar alle kinderen (en 13+ers met een Corona QR-code) welkom zijn.

Het Nieuw-Vossemeerse programma blijft nog even een grote surprise.