Sint in volle vaart naar De Vaert in Welberg

WELBERG – In een lange stoet met kinderen en hun familie ging zondagmiddag Sinterklaas richting de Vaert. Niet door de Vaert, ondanks de snelle boot waarin hij aan kwam. In de stoet liep een oude bekende, Kareltje Koekoek. Dat was oppassen geblazen, want Kareltje lijdt aan goudkoorts.

Samen met een flink aantal Pieten liepen de kinderen vanuit de Vaert richting het voetbalveld. Want daar zou Sinterklaas in Welberg aankomen. Na een paar liedjes, uitbundig meegezongen door iedereen kwam de Sint aangereden, in een speedboot achter een auto. Samen met één van zijn Pieten zwaaide hij de kinderen al vanuit de verte toe. Met opgewonden gezichtjes keken de kleintjes toe hoe Sinterklaas stopte. Eindelijk zagen ze hem dan echt, het grote Sinterklaasfeest was begonnen. Natuurlijk was de Sint blij iedereen weer te zien. Zelfs Kareltje Koekoek, die al de hele week in het Welbergs Sinterklaasjournaal kwam. Ook nu weer was Kareltje druk. “Heb jij goud in je tas?” vroeg hij aan iedereen. “Ik ben gek op goud. Niet op zilver, nee, alleen goud”. Sinterklaas mocht wel oppassen! Zijn staf was voor Karel erg aantrekkelijk.

“We toveren alle pepernoten weg”

Na een toer door Welberg kwam de stoet bij de Vaert aan. Sinterklaas werd door wethouder Baartmans hartelijk welkom geheten. De zaal zat vol! Sinterklaas vertelde over de gouden pepernoot die gestolen was. Wie kon dat toch gedaan hebben? De kinderen wisten het wel, maar toch duurde het even voor Kareltje toegaf dat hij hem gestolen had. Voor straf mocht hij niet blijven. Maar de gouden pepernoot was terecht! De Pieten hadden een goocheldoos gekregen. Ze deden allerlei trucjes en dachten dat ze écht konden toveren. Wat de Hoofdpiet ook zei, ze waren ervan overtuigd! Om iedereen te laten zien dat ze konden toveren spraken ze een lange spreuk uit. Alle kinderen deden mee en, nee hoor, de pepernoten verdwenen niet. Ze moesten nog maar even oefenen. Toen ze weggingen kwam een andere Piet. Hij nam de pepernoten mee! De kinderen gilden van opwinding, maar hij liet zich niet stoppen. Natuurlijk dachten de andere Pieten dat zij de pepernoten weggetoverd hadden. Hoe hard iedereen ook riep dat het niet zo was. Uiteindelijk luisterde de Hoofdpiet wel, en toen de Piet, ziek van alle pepernoten die hij gegeten had weer terug kwam, was het mysterie opgelost. De pepernoten kwamen terug en er was genoeg voor alle kinderen! Samen met Sinterklaas en alle Pieten werd gedanst en gezongen. Sinterklaas is ook in Welberg, en dat is één groot feest.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl