Shotgun-promotieteam stimuleert verkeersveiligheid op Jaarmarkt

STEENBERGEN – Het Shotgun-promotieteam van Veilig Verkeer Nederland is komende zondag te vinden op de Jaarmarkt in Steenbergen. Het project Shotgun is gericht op jongeren en afleiding in het verkeer. Shotgun is één van de vijf projecten in het kader van de Brabantse verkeersveiligheids-campagne ‘Help Brabant op weg naar Nul verkeersdoden’. Met Shotgun willen de gemeenten in Brabant jongeren meer bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid in het verkeer.

Jongeren kunnen zelf veel doen om hun eigen veiligheid in het verkeer te verbeteren. Bijvoorbeeld door als bijrijder actief een rol te nemen voor een veilige autorit en Shotgun te worden. Een Shotgun neemt de telefoon aan, bedient de navigatie, verzorgt de muziek en zorgt ervoor dat vrienden achterin de chauffeur niet afleiden.

Belangrijke taken voor bijrijder

De Shotgun checkt of de chauffeur ook echt de Bob is en durft er wat van te zeggen als er riskant gereden wordt. De Shotgun is degene die op de bijrijderstoel zit en er voor zorgt dat de chauffeur zijn aandacht op de weg kan houden.

Hij of zij neemt de chauffeur taken uit handen en houdt een oogje in het zeil. Op zondag 7 september is het Shotgun promotieteam tussen 12.00 en 16.00 uur op de Jaarmarkt in Steenbergen. Het promotieteam zal bezoekers aanspreken om de Shotgun-aanpak te promoten onder de doelgroep.

Alom bekend in Amerika

Jonge bestuurders en hun bijrijders zijn vaker slachtoffer van een auto-ongeval dan meer ervaren automobilisten. Afleiding in het verkeer speelt hierbij een grote rol. Veilig Verkeer Nederland heeft daarom de Shotgun campagne ontwikkeld.

In Amerika is Shotgun alom bekend en wordt er gestreden om de ‘Best seat of the car’. Want Shotgun zijn heeft veel voordelen: De bijrijder heeft de beste zitplaats in de auto en bepaalt welke muziek er wordt gedraaid. Veilig Verkeer Nederland wil met de campagne bijdragen aan veiligere autoritten en een daling van het aantal ernstige verkeersongevallen onder jongeren. 

Voor nadere informatie: http://www.shotgun.nlen op http://www.nulverkeersdodenbrabant.nl