SDW Tuinploeg viert koperen jubileum

STEENBERGEN – Buiten schoffelen, struiken snoeien en gras maaien. Al 12,5 jaar lang kunnen cliënten van de SDW Tuinploeg hun hart ophalen bij het onderhoud van diverse tuinen in West-Brabant. Stichting Dag en Woonvoorzieningen voor verstandelijk gehandicapten (SDW) ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand.

“We onderhouden met een klein groepje tuinen van SDW-locaties,  maar ook van diverse bedrijven en van particulieren. Een voorbeeld hiervan zijn de tuinen van de Volksabdij in Ossendrecht en Conferentiecentrum Bovendonk in Hoeven”, vertelt begeleider Daniël van Klink. “De Tuinploeg bevordert de integratie in de maatschappij van onze doelgroep. Met dit werk kunnen zij iets terugdoen voor de maatschappij.”

Iedereen een kans

“Samen met de cliënt kijken we waar zijn of haar wensen en mogelijkheden liggen en leren we hen van alles op het gebied van tuinonderhoud en gereedschappen”, aldus Daniël. “De een kan iets meer dan een ander. Maar als je plezier hebt in het buiten werken en je het niet erg vindt om vuile handen te krijgen, dan is er voor iedereen wel iets te doen.”

Banden plakken

Alex van de Akker (zie foto) is een van de enthousiastelingen bij de Tuinploeg. “Ik vind het fijn om veel verschillende taken te hebben en vooral ook om buiten in het groen te werken. Er is veel te doen. Ook heb ik geleerd om banden van kruiwagens te plakken; dit kan ik nu alleen.”

Koper

Deze maand bestaat de Tuinploeg 12,5 jaar. Dat wordt gevierd met een receptie. Cliënten van de Tuinploeg en andere betrokkenen zijn hiervoor persoonlijk uitgenodigd.

Wie het wel wat lijkt om de tuin te laten onderhouden door de tuinploeg kan het beste contact opnemen met SDW.