Schoonmaakdag levert minder afval op

STEENBERGEN – De Landelijke Schoonmaakdag bracht gisteren weer vele opgeruimde types op de been om de bezem door de buitenruimte van de gemeente Steenbergen te halen. Het leverde, naast een keurig straatbeeld, ook goed nieuws op: na een eerst inventarisatie in de kernen werd duidelijk dat er met name in het buitengebied aanmerkelijk minder afval is aangetroffen dan voorgaande jaren.

‘Goed nieuws’ is in dit kader uiteraard relatief, want het zou beter zijn wanneer iedereen ervan doordrongen was dat ‘afval met hetzelfde gemak in de afvalbak’ gedeponeerd kan worden. Hoogstwaarschijnlijk een utopie, maar wel een die door bewustwording een stukje dichterbij de waarheid kan komen.

Massagestaaf

Op vele plaatsen in de gemeente stroopten tientallen deelnemers afgelopen zaterdag de mouwen op om met knijpstokken, visnetten en vuilniszakken de rommel in het buitengebied aan te pakken. Buurtvereniging De Notenkrakers en bewoners van de Oude Heijdijk gingen in de omgeving van Notendaal aan de slag, de Dorpsraad Welberg nam het eigen dorp onder handen en in Steenbergen schoonden sportvereniging Diomedon, wijkvereniging ’t Drievierde en de Scouting Steenbergen de stad op. De Wilbeheer Eenheid Steenbergen richtte zich in de tussentijd op de polders. De buit van de diverse teams bracht weer de nodige verassingen aan het licht, met als topper van de dag de 'massagestaaf' die in combinatie met de nabij aangetroffen bustehouder, voedingsbodem bood voor de wildste speculaties.

De Klok

Een deel van het werk van de schoonmakers was in de week daaraan voorafgaand al verricht door de leerlingen van de basisscholen in de gehele gemeente en ’t R@velijn. Leerlingen van de bovenbouw van de Pius X-school togen afgelopen vrijdag voor het eerst naar het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg in Welberg. Vanaf dit jaar is de school adoptie-ouder van ‘De Klok’ en daar hoort natuurlijk een goede verzorging bij.

Foto’s en tekst: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen