Schoonen Reclame draagt activiteiten over aan Elenbaas Print en Sign

STEENBERGEN / THOLEN – Na een periode van bijna veertig jaar houdt het bedrijf Schoonen Spuiterij en Reclame op te bestaan. Huidig eigenaar Joost Schoonen draagt zijn activiteiten over aan de jonge ondernemer Jorn Elenbaas. Die neemt de sign activiteiten over en gaat zich per 1 december richten op reclame en belettering van bedrijfspanden, voertuigen en interieurs. Dit onder de naam Elenbaas Print en Sign. Schoonen Reclame was eveneens actief in de gemeente Steenbergen. De oprichter woont hier ook.

Joost Schoonen, die het bedrijf dat vader Jan stichtte in 1980 in 2004 overnam, heeft meerdere redenen voor de overdracht. Enerzijds wil hij meer aandacht kunnen besteden aan zijn gezin, anderzijds werd het bedrijf na een doorstart kleiner van omvang en hoewel er over klanten en omzet de laatste jaren na de economische crisis niet mag worden gemopperd, geeft dit de ambitieuze ondernemer te weinig voldoening.

Tijd voor verandering

“Wij wonen met veel plezier in Rotterdam. Dat betekent dagelijks veel reistijd en altijd heel vroeg van huis vertrekken. ’s Avonds moest ik vervolgens al om vijf uur het werk neerleggen om de mogelijkheid te hebben mijn kinderen die dag nog te zien. Iedere week gaat in reistijd ook nog eens bijna een werkdag verloren. Ook dat is een belangrijke reden om eens na te denken over een verandering. Ik heb een opleiding bedrijfseconomie gedaan en het trekt me nu om als freelancer lange termijnklussen op te pakken op financieel administratief gebied. Na vijftien jaar als zelfstandige te hebben gewerkt kan ik op die manier eigen baas blijven en werken aan projecten die me zeker motiveren en waarvoor ik ook de kennis heb”, zo vat Schoonen zijn beweegredenen samen.

Full service reclamebedrijf

Voor Jorn Elenbaas de kans voor eigen ondernemerschap. Hij houdt momenteel kantoor in de panden van Carrosserie Elenbaas in Poortvliet. Zijn vader Henry ging eerder dit jaar uit dit bedrijf en verkocht zijn aandelen aan de neven van Jorn Elenbaas. Onder de vlag van het carrosseriebedrijf verzorgt Jorn Elenbaas als reclame-uitingen op voertuigen, gevels en borden. “Ik wilde al langer voor mijzelf beginnen. En toen mijn vader uit het bedrijf ging was voor mij het moment aangebroken om die stap te zetten. Met Elenbaas Print en Sign heb ik een full-service reclamebedrijf voor voertuig- en pandreclame met daarnaast andere vormen van belettering. En vanzelfsprekend ben ik de huidige klanten van Schoonen Reclame graag van dienst”.

Elenbaas besloot om de spuiterij van Schoonen – waar naast tal van zaken ook grote vrachtwagens konden worden gespoten – niet over te nemen en zich op het reclamebedrijf te specialiseren. De volledig uitgeruste grote spuitcabine gaat daarom waarschijnlijk in de verkoop.

Foto: Joost Schoonen (rechts op de foto) draagt zijn reclamebedrijf over aan Jorn Elenbaas.
Foto: Pieter Heijboer © De Eendrachtbode