Schooljeugd gaat met Jet en Jan 100 jaar terug in de tijd

NIEUW-VOSSEMEER/STEENBERGEN – De leerlingen uit groep 5 van de Steenbergse basisschool Gummarus werden vanmorgen in het Nieuw-Vossemeerse A.M. de Jongmuseum even honderd jaar terug in de tijd geworpen, om zelf te ervaren hoe het dagelijkse leven van kinderen in het begin van de vorige eeuw eruit zag.

Voordat de scholieren aan de slag gingen met het malen van koffiebonen, het afwegen van kruidenierswaren, de was doen in een zinken teil met wasbord, het schrijven op een lei en sokken stoppen, gaf wethouder Cor van Geel het officiële startsein voor ‘Jet en Jan, jong in 1910’.

Herman Meijer en Jan Bosters van de heemkundekring Ambachtsheerlijkheid en het museum gaven tekst en uitleg over het project van Erfgoed Brabant en de Marktplaats Cultuureductie Steenbergen, waaraan momenteel vier basisscholen uit de gemeente meedoen.

De leerlingen uit de groepen 5 van Maria Regina, Gummarus, Groen van Prinsterer en Merijntje krijgen op school negen theorielessen en in het museum een praktijkles. 

,,Het gaat niet alleen over geschiedenis, ook rekenen en taal zijn in het lesprogramma geïntegreerd,’’ aldus Van Geel, die hoopt dat de overige basisscholen zich eveneens aansluiten bij ‘Jet en Jan’.

'Die zeep ruikt naar vroeger'

Mede afhankelijk van de animo vanuit het onderwijs wordt besloten of het project een jaarlijks vervolg krijgt. De wethouder keek goedkeurend toe hoe de jeugd van tegenwoordig enthousiast probeerde om zich te verplaatsen in de leefwereld van hun voorouders.

Honderd jaar geleden was het heel gebruikelijk dat kinderen hun vaders en moeders moesten helpen in het huishouden. Veel meisjes gingen zelfs niet eens naar school.

De Gummarus-leerlingen vonden het allemaal razend interessant, maar toch ook wel blij dat ze een eeuw later geboren zijn. Want: ,,Die zeep ruikt naar vroeger, naar verleden tijd. Kan ik hier ergens mijn handen wassen?’’ merkte één van de jongens op bij de wasteil.