Scholieren Sofie en Jessica op de bres tegen milieuschade door ballonnen

STEENBERGEN – “Dit voorjaar hebben twee leerlingen van de Gummarusschool – Sofie en Jessica – bij een  opdracht voor Toekomstkunde (WNF) uitgezocht wat voor schade ballonnen aan het milieu kunnen brengen en wat het beleid van de gemeente Steenbergen hieromtrent inhoudt. Zij achterhaalden dat er een ontmoedigingsbeleid wordt gehanteerd en dat dat betekent dat het gebruik van ballonnen niet wordt aangemoedigd maar dat het ook niet verboden is. Dat vonden zij niet ingrijpend genoeg. Jessica en Sofie waren in het kader van het scholendebat al bezig geweest met duurzaamheid. Het debat ging niet door maar nu konden ze toch in actie komen. Ze schreven een brief naar de gemeente. Daarop werden zij uitgenodigd voor een gesprek”, zo laat hun juf Sandra Kamphorst weten. Zij is leerkracht in groep 8.

“Jessica Timmermans en Sofie Melief vertelden wethouder Baartmans en beleidsmedewerker Yvonne de Rooij waarom zij het belangrijk vinden dat het oplaten van ballonnen verboden wordt in onze gemeente”.

Inspreken bij de gemeenteraad

Het tweetal – inmiddels leerlingen op ’t Rijks in Bergen op Zoom – kwam op uitnodiging van de wethouder naar de oordeelvormende vergadering van woensdag 7 oktober en tijdens de inspreekmogelijkheid deden zij hun verhaal aan de gemeenteraad. De die dag jarige Jessica en haar kompaan Sofie hielden de raadleden voor dat ze graag willen dat het oplaten van ballonnen tijdens evenementen wordt verboden. De ballonnen brengen schade toe aan het milieu en de erin levende dieren, zowel op land als in de zee.

Verordening aanpassen

Gemeente Steenbergen hanteert een ontmoedigingsbeleid als het gaat om het oplaten van ballonnen. Voor een oplaatverbod echter dient de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) te worden aangepast. Of dat in de nabije toekomst ook gaat gebeuren is vooralsnog afwachten.