‘Schilderen doen we met ons gevoel’

STEENBERGEN – Diny Augustijn-van Gils en Niek van Gils delen een bloedband. Ze zijn broer en zus. Daarnaast beschikken ze allebei over een zeker schildertalent. Dit talent wordt gedeeld door Niek’s vrouw Rejan. Ook zij blijkt goed met de kwast overweg te kunnen.

Momenteel loopt in het Flor-van-Putte museum in Ossendrecht de expositie ‘Streven naar Perfectie’. Deze tentoonstelling bestaat uit warme stillevens, romantische winterlandschappen en natuurgetrouwe dieren. De schilderijen zijn allemaal gemaakt door de genoemde leden van de familie van Gils, ook wel bekend als de Art Family. Ook in de serre van het bijhorende restaurant De Blauwe Pauw zijn enkele werken te zien. 

Wereld van verschil

Ruim vijfentwintig jaar geleden begon Diny Augustijn-van Gils met schilderen. ,,Ik heb me het schilderen zelf eigen gemaakt. Mijn inspiratie ontleende ik aan tv-schilders, zoals Bob Ross. Na verloop van tijd kon ik wel aardig schilderen, maar ik wilde graag verder komen. Mijn broer Niek raadde me aan om lessen te volgen bij Atelier 28; de werkruimte en kunstgalerie van de kunstenaars Andrea Cook en Francesco Antonietti in Tholen. Zij hebben mij goed begeleid bij het maken van olieverf- en acrylschilderijen. Dankzij de expertise van de beide kunstenaars ben ik erin geslaagd om mooiere schilderijen te maken. Ik zie echt een wereld van verschil tussen mijn schilderijen van vroeger en die van nu,’’ aldus Diny.

Andere blik

,,Als jongetje heb ik altijd al graag geschilderd. Als ik er niet uitkwam, vroeg ik mijn zus Diny om raad. Mijn vrouw Rejan is later begonnen met schilderen. Eigenlijk is ze nog maar drie jaar bezig. Maar ze heeft het schilderen heel snel opgepakt. Door de lessen bij Atelier 28 hebben Rejan en ik een grote ontwikkeling doorgemaakt. In de eerste plaats is de kwaliteit van onze schilderijen is groter geworden. Ook hebben we geleerd om met een andere blik naar objecten te kijken. Bij een koffiekopje kijk ik nu goed naar de vorm en de manier waarop licht en schaduw tot uitdrukking komen. Tenslotte hebben de schilderlessen ons liefde voor kunst aangewakkerd. Als wij een dagje uitgaan, bezoeken Rejan en ik steevast een kunstgalerie,’’ zegt Niek.

Eigen stijl

Niek, Diny en Rejan zijn alle drie fijnschilders. ,,We proberen om een zo natuurgetrouw mogelijke weergave van de werkelijkheid te schilderen’, vertelt Niek. ,,Dat is echter de enige overeenkomst. Diny, Rejan en ik hebben alle drie een eigen stijl.’’ Diny houdt van de kunststijl uit de Romantiek (18de-19de eeuw) en schildert voornamelijk winterlandschappen. Niek schildert graag stillevens. Rejan houdt ervan om dieren zo natuurgetrouw mogelijk af te beelden. Haar specialiteit zijn de ogen van dieren. ,,Ogen trekken mij aan. Het zijn als het ware spiegels van de ziel,’’ aldus Rejan.

Streven naar perfectie

Voor Diny is schilderen ‘een fijne bezigheid waarin ik echt mijn ei kwijt kan. Het is echter niet iets wat je zomaar kan doen. Als je wilt schilderen, moet je ervoor zorgen dat je materiaal in orde is. Je zal goede verf, een mooi doek en fijne penselen moeten kopen. Ook moet je niet te snel tevreden zijn. Blijf streven naar perfectie!’’

De expositie van Art Family Van Gils is tot maandag 23 november te bezichtigen in het Flor-van-Putte-museum in Ossendrecht, dagelijks geopend van 9.00 tot 21.00 uur, toegang gratis.