Schapenboer Johan van den Bosch: “Ik wil dat de mensen weten dat de wolf niet alleen maar spannend is”

NIEUW-VOSSEMEER – Gisterochtend kreeg schapenboer Johan van den Bosch tot zijn grote schrik een zeer onaangename verrassing. Zeven van zijn schapen die graasden op land aan de Groeneweg lagen dood en een tiental andere dieren waren zwaar gewond. “Het kan niet anders dan dat dit het werk is van een wolf”, zo concludeert hij. “Honden doen dit niet zo. Trouwens ik ken vrijwel alle hondeneigenaren hier in de buurt. Die letten goed op hun honden en er zijn ook nooit problemen mee. Dit is verschrikkelijk. Ik wil dat de mensen hierover lezen. Een wolf is in ons land dan wel bijzonder en ook best spannend. Maar zo’n dier is ook heel gevaarlijk. En zie wat het gevolg is”.

“Je kunt het hier zien. Zo’n wolf pakt een schaap bij de keel en rijt deze vervolgens vanuit de ribbenkast open. Dan trekt hij er alles uit: hart, maag en longen. Dat is geen leuk en zeker ook een onsmakelijk verhaal, maar het is precies wat er is gebeurd”, zegt Van den Bosch aangedaan. Hij wijst naar de schapen die gedood verspreid over het land liggen.
Hij is ook boos. “We moeten het leuk en bijzonder vinden dat de wolf in ons land is. Nou leuk is het zeker niet. En dan verwachten ze van ons dat we maatregelen nemen om onze dieren te beschermen. Dat is toch de omgekeerde wereld. Ik zou een raster van zo’n anderhalve meter hoog rond het graasland moeten zetten. Ondoenlijk, het gaat bij mij om 35 hectare dijk en ook nog eens zo’n 30 hectare land dat begraasd wordt”.

“Geef de wolven een eigen omheind gebied”

Johan van de Bosch kan best begrijpen dat natuurliefhebbers de wolf in ons land verwelkomen. “Maar laat ze voor mijn part een duizend hectare omheinen en daar de wolven binnen houden. Dan hebben wij er geen last van en blijven onze dieren heel”.
Zijn schapen staan op diverse percelen rond Nieuw-Vossemeer, Steenbergen en Sint Philipsland. Al eerder zijn schapen van hem doodgebeten – in juni, vijf dieren bij de Thoolse brug – hij vermoedt ook door een wolf. Deze keer is het een ware slachting geweest. Van den Bosch heeft opnieuw melding gemaakt bij het wolvenschade meldpunt ‘bij12’. De vorige keer bleek het DNA wat hij moest opsturen zoekgeraakt en kreeg hij geen vergoeding. Dit keer wacht hij op iemand van het meldpunt, die de schade komt opnemen. Die zou onderweg zijn.

Booteigenaresse ziet wolf op Benedensas

Cindy van Meer meldde maandagavond via Bram Timmers van Brabantse Natuurpoorten (waaronder het Benedensas) dat ze rond de klok van 21:15 naar haar boot liep die in de jachthaven van watersportvereniging Volkerak ligt. Ze kwam van het bruggetje en liep de dijk op. Vervolgens werd ze vlak langs haar ingehaald door een wolf. Het lukte haar nog om wat foto’s te maken, al was het dier al een stuk verwijderd en het licht niet best meewwerkte. Mogelijk dat deze wolf de boosdoener was bij de schapen van Johan van de Bosch. Maar dit blijft gissen.

foto: Vader en zoon Van den Bosch bij een van de gedode schapen. Het werd het lot van nog 16 dieren.

[ door Peter Vermeulen ]

Beelden bij dit artikel