‘Scars on the inside and outside’

STEENBERGEN – ‘Scars on the inside and outside’, zo heet het project van de Steenbergse Mattis van den Bogaard, die naar aanleiding van haar eigen ervaringen foto’s wil maken van lotgenoten, vrouwen die net als zij geconfronteerd zijn met borstkanker.

Mattis was 27 toen bij haar de diagnose werd gesteld, met kleine uitzaaiingen in de poortwatersklier. Chemotherapie, amputatie en reconstructie volgden elkaar in hoog tempo op. De wereld van de jonge moeder stortte in, logisch. Zekerheid heb je nooit, maar twee jaar later is ze schoon van kanker en zijn de prognoses positief. ,,Bij ieder pijntje hoor je echter dat stemmetje: ‘Wat als? Het vertrouwen in het eigen, verraderlijke lichaam is ver te zoeken.’’

'Ik probeer door te dringen tot de kern en hun sterkste emotie vast te leggen'

Het verlies van energie is nog zo’n ‘verborgen litteken’ , dat Mattis op het idee bracht om haar gevoelens om te zetten in een project dat ze kon koppelen aan haar hobby fotografie. ,,Ik hoop dat vrouwen zich voor mijn camera bloot kunnen en willen geven, hun littekens laten zien. En dus niet alleen die aan de buitenkant, maar juist die aan de binnenkant. Door mij hun verhaal te vertellen, probeer ik door te dringen tot de kern. Ik wil daarmee proberen om hun sterkste emotie naar boven te krijgen en vast te leggen. In de loop van dit proces hoop ik hen, en mezelf, te helpen om verder te komen.’’

De Steenbergse wil in totaal tien ‘modellen’ vastleggen, in zwart-wit, inclusief hun persoonlijke verhaal. Wat daar vervolgens mee gaat gebeuren staat nog niet vast. Een positie of een boek wellicht, wat Mattis betreft staat alles open.

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad), kunnen Mattis bereiken via mattiserin2@gmail.com of 06-19873691, en voor meer informatie ook terecht op de Facebookpagina’s Mattis Erin fotografie en/of ‘Scars on the inside and outside’.