SC Welberg zet met ledlampen grote stap naar energiezuinig sportpark

WELBERG – Trendsetters zullen ze zichzelf niet noemen, maar voetbalverenigingen in de omgeving zouden er verstandig aan doen eens een kijkje te nemen bij SC Welberg. De club heeft deze week een duurzaamheidsproject afgerond wat een heleboel energie en geld gaat besparen. In alle lichtmasten zijn ledlampen geplaatst, een investering waar de vereniging zelf het initiatief voor heeft genomen.

Rabobank Zuidwest-Brabant heeft een donatie van 4000 euro gedaan omdat het gaat om een nuttig initiatief vanuit de lokale gemeenschap. “Dat is uiteraard zeer welkom, maar ik moet er wel bijzeggen dat we de lampen al besteld hadden voordat we wisten van de bijdrage. We betalen het uit onze eigen spaarpot omdat we het als een goede investering zien die zich snel zal terugverdienen. Binnen vijf jaar hebben we het er al uit, want we besparen zo’n 4000 euro per jaar aan energiekosten”, vertelt Jesse de Decker, secretaris bij de jeugd van SC Welberg.

“Bij de gemeente stond het niet op de planning”

Je kan je afvragen waarom deze stap niet vaker wordt gezet door gemeentes en verenigingen, aangezien verduurzamen een ‘hot topic’ is. “`Het verbaasde mij eerlijk gezegd ook toen wij met ons plan aanklopten bij de gemeente. De lichtmasten zijn hun eigendom, maar ze verklaarden dat er geen geld is voor deze energiebesparende maatregel. Het staat ook niet op de planning, terwijl er volgens mij juist wel wordt gesproken over verduurzaming in het sportieve- en maatschappelijke veld.”

Welberg in het licht

SC Welberg heeft al eerder energiebesparende maatregelen genomen op sportpark ’t Zandbaantje. Zo is de tl-verlichting in de kantine en kleedkamers vervangen door led, is er een slimme thermostaat gekomen en als klap op de vuurpijl zijn er afgelopen januari 67 zonnepanelen op het clubgebouw geïnstalleerd. “We hebben een goede financiële buffer, al is die nu aardig opgesnoept. Maar we hebben een goede deal kunnen maken met het bedrijf dat de lampen installeert. Rond het natuurgrasveld hebben ze al aangestaan en we kregen meteen reacties van de buurt over het felle licht. Geen klachten hoor, we staan op goede voet met iedereen. Maar voorheen was de verlichting nooit echt optimaal en nu wel. Bovendien kunnen we de lampen bedienen met een app, waardoor er naar behoefte gedimd kan worden en is het mogelijk om maar een gedeelte van het veld te verlichten als de velden niet geheel gebruikt worden. De hele installatie is nagenoeg onderhoudsvrij dus lampen vervangen is er de eerstkomende jaren niet bij.”

Reactie wethouder

Reactie wethouder Wilma Baartmans namens de gemeente: “Ik vind het fantastisch dat SC Welberg dit initiatief heeft genomen. Zo dragen zij ook hun steentje bij om Steenbergen energieneutraal te maken. We hebben begrepen dat SC Welberg nu zelf een gunstige oplossing heeft gevonden voor het aanbrengen van ledverlichting en hiervoor ook een beroep heeft gedaan op een subsidieregeling. We gaan ervoor zorgen dat wij dit soort initiatieven beter kunnen ondersteunen, financieel, door het aandragen van subsidieregelingen of het verbinden van partijen. Verenigingen mogen zich hiervoor bij ons melden!”

[ door Nicole van de Donk ]

Foto: Bestuursleden Jesse de Decker (vooraan) en Gidion Tunders zijn in hun nopjes met de nieuwe ledverlichting in de masten bij SC Welberg. Het levert de club een aanzienlijk lagere energierekening op.
Foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant

Beelden bij dit artikel