SC Welberg teleurgesteld over reactie gemeente inzake ledverlichting

STEENBERGEN/WELBERG – Het bestuur van SC Welberg zat vorige week vol verbazing online de raadsvergadering te volgen. Er werden door VVD en D66 vragen gesteld over waarom voetbalclub SC Welberg de rekening voor energiezuinige ledlampen in de lichtmasten zelf heeft betaald. Wethouder Wilma Baartmans reageerde dat er wel degelijk geld beschikbaar is vanuit de gemeente en dat andere verenigingen zich kunnen melden. “We zijn een jaar bezig geweest om compensatie te vragen bij de gemeente voor deze duurzaamheidsmaatregelen op het sportpark. We zijn telkens afgewezen, en nu wordt er doodleuk gezegd dat er wel een potje voor is”, zegt Gidion Tunders, interim-voorzitter van SC Welberg.

Het bestuur heeft nog diezelfde avond alle correspondentie over de kwestie, inclusief tijdlijn, naar de wethouder gestuurd met de vraag hierop te reageren.
“Eind 2019 hebben wij als bestuur besloten om te kijken of het haalbaar zou zijn de lampen in de lichtmasten te vervangen voor led, omdat het voor ons een energiebesparing oplevert van zo’n 4000 euro per jaar. De masten langs veld 1 zijn eigendom van de gemeente, dus we hebben het hele voorstel op papier gezet en aan de betrokken ambtenaren gegeven. Ondanks dat ze het een goed verhaal vonden, kregen we keer op keer te horen dat er geen budget voor was. Bovendien zouden wij dan als club dan de lusten hebben, en zij de lasten, was de redenatie. Toen hebben we de knoop doorgehakt om zelf sponsors te zoeken om het toch voor elkaar te krijgen. We hebben schriftelijke toestemming gekregen van de gemeente om het uit te voeren. Nu is het project afgerond en horen we dit”, aldus Tunders.

Wethouder: “Het is niet goed gegaan”

Wethouder Wilma Baartmans zegt in een reactie de gang van zaken te betreuren. “Het is gegaan zoals het is gegaan. Het is een gevolg geweest van onwetendheid en een gebrek aan integraal werken. Het is niet bij mij langsgekomen, maar ik ben blij dat ik het nu weet zodat we andere verenigingen wel goed kunnen helpen met verduurzamen. We kunnen hiervan leren.” Op de vraag of het dan niet rechtvaardig zou zijn als SC Welberg geld terugkrijgt van de gemeente, zegt Baartmans “hier niet aan te beginnen.”

“Smet op verder goed relatie”

Gidion Tunders heeft zelf nog niks gehoord van de wethouder, ook nog geen reactie op de mail die verstuurd is. “Maar nu dus duidelijk is dat er wel een financieel voordeel is voor deze energiebesparende maatregelen bij verenigingen, ontvangen we het graag. Het is jammer dat dit zo’n smet op onze relatie met de gemeente legt, want juist sinds corona zijn de lijntjes kort.”

Foto: Het bestuur van SC Welberg, hier vertegenwoordigd door interim-voorzitter Gidion Tunders (r) en Jesse de Decker, secretaris bij de jeugd, heeft geen compensatie gekregen van de gemeente voor de energiezuinige ledlampen, terwijl er wel een potje voor is.

[ Artikel: Nicole van de Donk – Foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant ]