Saskia Bolten probeert weer vooruit te kijken

STEENBERGEN – De afgelopen maanden dat zij verplicht met verlof was, in afwachting van de bevindingen van waarnemer Joseph Vos, zijn Saskia Bolten niet in de koude kleren gaan zitten. Nu ze eieren voor haar geld heeft gekozen en – naar alle waarschijnlijkheid per 1 juli – eervol ontslag gaat krijgen, probeert de burgemeester weer vooruit te kijken. Opluchting en het blijvende gevoel van onrecht, vechten evenwel om voorrang bij de GroenLinks-politica, die aanhoudend veel steunbetuigingen vanuit de bevolking ontvangt. En dat doet haar deugd.

Boven alles zou Saskia Bolten het liefst burgemeester gebleven zijn van de gemeente Steenbergen, waar zij bijna twee jaar geleden werd geïnstalleerd, maar dat was haar niet gegund. 

,,Men zocht hier iemand die tussen de mensen staat, zoals heel Nederland in toenemende mate behoefte heeft aan menselijke burgemeesters. Dat is de ‘burgemeester van de toekomst’, die gewaardeerd wordt door de bevolking en het ook goed zou doen bij burgemeestersverkiezingen.''

,,Maar dan moet je van de mensen met wie je nauw samenwerkt wél een eerlijke kans krijgen,’’ vertelt zij in een openhartig interview, waarvan de volledige tekst vandaag te lezen valt in de Steenbergse Courant.

Gevoeligheden

Bolten vindt dat zij is afgerekend op haar ‘emotionele’ kant, die door veel inwoners bijzonder  werd gewaardeerd, maar binnen de bestuurlijke organisatie op tegenstand stuitte. ,,Waarom zou je die in het openbaar bestuur niet mogen tonen? Ik heb, naar eer en geweten, geprobeerd mijn werk naar behoren te doen. Daarbij ben ik gevoeligheden niet uit de weg gegaan.’’

Hoe het precies mis is gegaan, blijft echter ook voor de burgemeester een groot vraagteken.

Voor Steenbergen hoopt zij dat er uiteindelijk toch transparantie van bestuur zal ontstaan, ten bate van de gemeenschap.

Afscheidsreceptie

Over haar eigen toekomst, heeft Bolten nog geen concrete ideeën. Een (waarnemend) burgemeesterschap elders, dat zou ze bij voorkeur aangaan.

Op nader te bepalen datum volgt er een afscheidsreceptie, waaraan Bolten graag haar medewerking verleent, ‘om op een fatsoenlijke manier afscheid te nemen van de inwoners, ambtenaren, collega’s uit de regio en vertegenwoordigers van instanties zoals de politie, en iedereen met wie ik goed heb samengewerkt’.

‘Steenbergen en wij horen bij elkaar’

Of zij in Steenbergen blijft wonen? ,,Wij zijn hier heel snel geaard; Steenbergen en wij horen inmiddels gewoon bij elkaar. Amper een jaar geleden hebben we bovendien een prachtig huis gekocht en helemaal naar onze zin verbouwd. Het hangt er uiteraard vooral van af waar ik straks weer aan de slag kan. Het afgelopen half jaar heb ik geprobeerd mijn kennis en vaardigheden op peil te houden, maar kon ik niet verder vooruit kijken. De tijd dat dit wel kan, is nu aangebroken.’’