Samen sjouwen bouwen én slopen!

STEENBERGEN – Donderdagmiddag drie uur. Waar zojuist nog alle deelnemers aan ‘Expeditie huttenbouw’ nog trots in hun zelfgebouwde hut zaten, worden de hutten in een mum van tijd in elkaar geslagen. Vandalisme? Nee hoor, na drie dagen samen bouwen ruimen de deelnemers ook samen alles op. 

“Wat is het leuk geweest” glimlacht Lieke van Dongen, drijvende kracht achter ‘Expeditie huttenbouw’. “We wilden de jeugd naar buiten halen, achter hun beeldschermen en tv vandaan.” Nou, dat is gelukt. In een mum van tijd stond de inschrijvingslijst vol. De leiding had de touwtjes stevig in handen. Alle kinderen moesten werkhandschoenen dragen en elkaar helpen. Vooral dat laatste bleek in de praktijk vanzelf te gaan. De deelnemers, kinderen van zes tot twaalf jaar, waren verdeeld in groepen. Elke groep bouwde hun eigen hut. Op dag 1 werden ideeën op papier gezet, gesjouwd met pallets en vol overgave getimmerd. Dag 2 stond in het teken van ‘Expeditie Robinson’. En op dag drie ging de hele club samen zwemmen in de Meermin.

“Het is leuk! Volgend jaar wil ik weer”

Een evenement als ‘Expeditie huttenbouw’ staat of valt met goede begeleiding en sponsering. De begeleiding bestond uit buurtcoaches, jongerenwerkers en vrijwilligers. Ieder had een groep onder hun hoede. “We laten de kinderen zelf dingen doen. Geen angst voor een spijker die misgeslagen wordt of een splinter in een vinger. Dat kan gebeuren, dat hoort erbij” legt Lieke uit. Het valt op dat er weinig fout gaat. Een zesjarige die een hamer hanteert, een jongetje druk in de weer met pallets aanslepen. Het gaat allemaal goed. De kinderen hebben het prima naar hun zin. ”Het is leuk!” glundert Pieter. “Ik wil volgend jaar wéér komen” Wat hij het leukste vond weet hij nog niet. “We zijn nog niet klaar. We gaan straks slopen” reageert hij.

 “De enorme stapel pallets is gesponsord door een lokale pallethandelaar, hamers en spijkers komen van een ijzerwarenhandel. En zonder het zwembad en de supermarkt bij de haven hadden we dit nooit kunnen organiseren” dankt Lieke de sponsoren hartelijk. Ondertussen komen familieleden kijken naar de hutten die hun kinderen gebouwd hebben. Er wordt geposeerd voor de foto. Er wordt uitgelegd hoe de hut gebouwd is en her en der wordt de ophaalbrug gedemonstreerd. Dan is het tijd om op te ruimen. Samen met papa’s, mama’s worden alle hutten gesloopt. Niemand vertrekt eerder naar huis, want wie samen speelt, ruimt samen op.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl