Ruiming dode varkens kan voor stankoverlast zorgen

KRUISLAND – Bij de firma Van de Wouw aan de Kleine Bolspolder in Kruisland is de ruiming in volle gang, van de varkens die daar vrijdag omkwamen bij de brand in twee van de stallen. Inmiddels is gebleken dat het om 2688 dode dieren gaat. Het opruimen van de kadavers kan voor stankoverlast zorgen in de omgeving, zo laat de gemeente Steenbergen weten.

Tot nu toe werd aangenomen dat 2000 varkens het leven lieten bij de brand, dat aantal moet dus helaas naar boven toe worden bijgesteld. Dankzij het kordate optreden van met name de Kruislandse brandweer, bleven zo’n 5600 varkens gespaard.

Het ruimen van de kadavers wordt bemoeilijkt door het puin van de ingestorte daken van de stallen, waarbij het uiteraard noodzakelijk is dat de veiligheid van de ruimers wordt gewaarborgd. De werkzaamheden vergen daarom wat meer tijd, de verwachting is echter wel dat de ruiming nog voor het aankomende weekeinde kan worden afgerond.

In de tussentijd kan in de buurt van de afgebrande loodsen stankoverlast ontstaan, waar inwoners van Kruisland en ook Oud-Gastel hinder van kunnen ondervinden, afhankelijk van de windrichting. Burgemeester Van den Belt van Steenbergen heeft hierover zijn collega van de gemeente Halderberge geïnformeerd. De gemeente Steenbergen adviseert inwoners in de directe omgeving van de stallen om uit voorzorg ramen en deuren gesloten te houden.

De GGD verwacht niet dat er op de langere termijn effecten op de gezondheid van omwonenden zullen optreden, aldus de gemeente.

Inwoners met vragen, kunnen contact opnemen met de gemeente via het telefoonnummer 14 0167.

Zodra de ruiming van de varkens is afgerond, informeert de gemeente de inwoners hierover via de gemeentelijke website en social media kanalen.