Ruime meerderheid in raad voor autovrije Markt

STEENBERGEN – Een ruime meerderheid van de politieke partijen in de gemeenteraad steunt het collegevoorstel om de Markt definitief autovrij te laten. ,,De Markt is een plek waar iets kan gaan bloeien, ook in de winter,’’ stelde Willem van den Berge van de PvdA. ,,Maar haal alstublieft wel zo snel mogelijk die amateuristisch aangebrachte witte strepen rond de parkeervakken weg.’’

Van den Berge is naar eigen zeggen altijd al voorstander geweest van een Markt waarover geen gemotoriseerd verkeer rijdt en waar ook niet geparkeerd mag worden. ,,Vreemd dat we daar niet gelijk toe besloten hebben na de herinrichting,’’ zei hij gisteravond in de vergadering van de commissie Ruimte & Economie, die zich boog over het voorstel van burgemeester en wethouders, dat ondanks de brede steun niet als hamerstuk op de agenda van gemeenteraad komt te staan.

Raadslid Ger de Neve van de gelijknamige lijst wil er op 31 oktober namelijk toch nog graag een keer over debatteren. ,,Ik vind het helemaal niks,’’ zo ventileerde hij zijn mening over de permanente afsluiting. ,,Alleen afsluiten bij evenementen en de rest van het jaar toegankelijk houden.’’

VVD’er Alex van Pelt pleitte ervoor de Markt in de wintermaanden open te laten voor auto’s en dan juist de parkeermogelijkheden te verruimen. Ook Steenbergen Anders neigt eigenlijk naar een dergelijke constructie, maar respecteert volgens Rien van Zundert van deze partij de uitslag van de enquête die onlangs werd gehouden onder belanghebbenden: inwoners van het centrum, de daar gevestigde ondernemers én het winkelend publiek.

Beweegbare paal voor hulpdiensten

De vertegenwoordigers van D66, GB/Dé Lokale Partij, Door! en CDA gaven allemaal te kennen blij te zijn met de definitieve afsluiting. Vanuit de voltallige commissie werd nog wel gehamerd op de spoedige komst van een beweegbare paal, die de hulpdiensten op afstand kunnen bedienen, zodat zij in geval van nood geen tijd verliezen bij het oprijden van de Markt.

Wethouder Bert van Kesteren reageerde hierop met de mededeling dat zo’n paal, ook op dringend verzoek van de politie, wordt aangebracht aan de kant van de Kaaistraat. En over de mogelijkheden tot laden en lossen voor de winkels en de horecabedrijven op de Markt worden nog nadere afspraken gemaakt. Van Kesteren zegde ten slotte toe dat de witte belijning van de parkeervakken gaat verdwijnen.