Ruilbeurs en veiling van historische landbouwvoertuigen

STEENBERGEN – In de loodsen van Landbouwmechanisatiebedrijf Ad de Bruijn, aan de Turfbaan in Steenbergen, vond afgelopen zondag de 7de editie van de ruilbeurs van de Oude Trekker en Motoren Vereniging (OTMV) plaats. Liefhebbers en eigenaren van historische landbouwvoertuigen kregen hier de gelegenheid om tractoren, onderdelen en gereedschap met elkaar te ruilen.

De landelijke vereniging bestaat uit twaalf rayons met in totaal 7500 leden en stelt zich ten doel dat historisch interessante trekkers, stationaire motoren en daarbij behorende werktuigen worden verzameld en gerestaureerd. Deze ruilbeurs, van de 350 leden tellende afdeling Brabant, is inmiddels uitgegroeid tot de grootste in Zuid West Nederland. Volgens voorzitter Ad de Bruijn heeft de toename van het aantal bezoekers alles te maken met de veiling die na afloop van de ruilbeurs wordt georganiseerd.

Veelal (oud) boeren

“Vanaf halfzes vanmorgen waren het bestuur en de vrijwilligers al in touw voor de laatste voorbereidingen en het zetten van koffie voor de standhouders die om zes uur arriveerden. Het grootste deel van de (rond) 1500 bezoekers was afkomstig uit de regio, maar we hebben vandaag ook mensen uit het noorden van het land, België en Duitsland mogen ontvangen.”, vertelt de voorzitter. De vereniging organiseert acht tot tien activiteiten op jaarbasis en heeft geen hobbyclub. Dit komt volgens De Bruijn doordat het ledenbestand veelal uit (oud) boeren bestaat die vaak zelf beschikken over voldoende ruimte om naar hartenlust te sleutelen en te poetsen.

Koesteren

Na de veiling, waarin totaal zeventig veilingstukken met een waarde variërend van één- tot enkele duizenden euro’s werden aangeboden, werd door het bestuur teruggekeken op een leuke dag. “Dit is alleen mogelijk door de trouwe inzet van onze vrijwilligers die wij, net als onze tractoren, koesteren”, laat De Bruijn tot besluit weten.   

Foto's 2 en 3 (ruilbeurs) door Cees Roovers (OTMV) overige foto's en tekst door Mascha Diaz