‘Rookmelders onmisbaar voor brandveiligheid’

DINTELOORD – Uit handen van wethouder Petra Lepolder ontving locatiemanager Peter de Kok van De Nieuwe Haven vanmiddag de eerste van 110 rookmelders die de gemeente Steenbergen en stichting tanteLouise beschikbaar hebben gesteld voor de aanleunwoningen van het woonzorgcentrum in Dinteloord.

De uitreiking van de rookmelder(s) gebeurde tijdens de kick-offbijeenkomst van de campagne ‘Brandveilig Leven’, waarbij de gemeente samenwerkt met Veiligheidsregio Midden-en-West-Brabant, Brandweer Midden-en-West-Brabant, en de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Rucphen. Doelstelling van de campagne is om burgers bewust te maken van mogelijke brandveiligheidsrisico’s in en rondom hun huizen en hun zelfredzaamheid te vergroten, voor het geval zij met brand worden geconfronteerd.

Home-safety-check

,,Daar steeds meer senioren langer in hun eigen huis of aanleunwoning blijven wonen, is de verwachting dat het aantal slachtoffers bij brand de komende jaren zal toenemen. Door middel van voorlichting proberen wij deze ontwikkeling zoveel mogelijk tegen te gaan,’’ stelde Rinus van den Kieboom namens de Brandweer Midden-West-Brabant, cluster West. ,,Door zogenaamde home-safety-checks uit te voeren, kunnen bewoners eventuele brandveiligheidsrisico’s tijdig opmerken en aanpakken.’’

Onmisbaar

,,Mocht er onverhoopt toch brand uitbreken, dan is het belangrijk om dit tijdig te ontdekken. Als je slaapt, zijn al  je zintuigen uitgeschakeld, met uitzondering van je oren. Als een rookmelder rookontwikkeling detecteert, gaat het alarm af en word je in staat gesteld om het brandende pand tijdig te ontvluchten. Wat ons als brandweer betreft zijn rookmelders daarom onmisbaar,’’ aldus Van den Kieboom tijdens de bijeenkomst voor de medewerkers van De Nieuwe Haven, waar vanavond ook nog een vergelijkbare bijeenkomst voor de bewoners van de aanleunwoningen en hun familie plaatsvindt.