Robots maaien het gras voor de voetbalvoet weg

DINTELOORD – Het is een mooi moment wanneer vraag en aanbod elkaar op het juist moment treffen. Bart van Es, sportveldbeheerder en kerncoördinator Dinteloord bij de gemeente Steenbergen, was al enige tijd op zoek naar een meer duurzame manier voor het maaiwerk op de sportvelden. Tijdens die zoektocht werd hij bij toeval benaderd door het bedrijf Schenk Tuinmachines uit Etten-Leur dat op zoek was naar een gemeente die een pilot wilde draaien met haar robotmaaiers. Een ‘match made in heaven’ die dan ook al snel beklonken werd met een pilot-overeenkomst voor het wedstrijdveld van vv Prinsenland.

Sinds het gras enige tijd geleden weer begon te groeien, rijden de robots alweer over het Dinteloordse voetbalveld. De eerste resultaten zijn inzichtelijk. “De grasmat wordt voller, onder meer doordat madeliefjes en andere, op een wedstrijdveld, ongewenste plantjes geen kans meer krijgen zich te ontwikkelen,” aldus Van Es.

Grote voordelen

De voordelen zijn volgens hem groot. “In het verleden kwamen we er bijvoorbeeld niet onderuit om de madeliefjes te spuiten. Arbeidsintensief en ongewenst werk. Bovendien zijn de robotmaaiers goedkoper in aanschaf en onderhoud dan de reguliere maaiers die we nu inzetten op de natuurvelden. Ook gebruiken we veel minder meststoffen, is het geluid dat de robots produceren minimaal en wordt de kwaliteit van de grasmat beter.”

Zonnepanelen

Ook wethouder Esther Prent is dik tevreden. “De maaiers passen binnen het beleid van innovatie en duurzaamheid dat we in de gemeente Steenbergen nastreven. We moeten en willen zoveel mogelijk af van fossiele bandstoffen. De benodigde stroom wordt hu geleverd door de zonnepalen op het dak van vv Prinsenland, dus duurzamer dan dat wordt het niet.” Omdat het onderhoud een verantwoordelijkheid is van de gemeente Steenbergen krijgt de club de verbruikte energieopbrengst vergoed.

Goed te hanteren

Volgens Vincent Vergouwen van Schenk Tuinmachines is de robot voor vrijwilligers een zegen. “Bij alle clubs zijn de mensen die dag in dag uit voor het onderhoud zorgen veelal 70 jaar of ouder. De robotmaaiers zijn 13 kilo en dus goed te hanteren.” Vergouwen spreekt zijn waardering uit voor de vrijwilligers van vv Prinsenland. “Ongelooflijk hoeveel die mensen hier iedere dag van de week doen. Dat zien wij echt wel anders en daar mogen ze hier trots op zijn.”

Echte werk

Volgens Wilber Kanters, voorzitter van vv Prinsland, is de club zeker trots. “De robots zijn een mooie ontwikkeling maar het echte werk wordt hier nog altijd door onze vrijwilligers gedaan en daar zie ik voorlopig nog geen verandering in komen.” De voorzitter is desalniettemin blij met de drie nieuwe gerobotiseerde personeelsleden. “We horen van de voetballers terug dat de speelkwaliteit van het veld echt is verbeterd en daar gaat het uiteindelijk om.”

FOTO: Bestuur en vrijwilligers van VV Prinsenland, ambtenaren van de gemeente Steenbergen en medewerkers van Schenk Tuinmachines poseren samen met wethouder Esther Prent bij twee van de robotmaaiers die het wedstrijdveld onderhouden.