Robin Roosenburg generaal van zijn eigen miniatuurleger

STEENBERGEN – Het nabootsen van veldslagen, het schilderen van soldaatjes en daarmee toernooien winnen; het mag een bijzondere hobby worden genoemd. Al ruim 10 jaar verzamelt de 21-jarige Robin Roosenburg alles wat te maken heeft met het naspelen van oorlogen, op schaal. In zijn hobbyruimte staat een enorme terreintafel om te oefenen.

Als tiener kwam Robin via een modelbouwtijdschrift voor het eerst in aanraking met het zelf in elkaar knutselen en schilderen van soldaatjes. ,,Ik vond dat meteen heel boeiend,” vertelt de jonge Steenbergenaar. ,,Via mijn vader kwam ik terecht bij een gespecialiseerde winkel in Rotterdam.”

Het verzamelen en sparen was begonnen. Al gauw ontstond de behoefte aan een groep gelijkgestemden. Een eerdere modelbouwvereniging was opgeheven, maar dat hield Robin niet tegen. ,,Samen met de manager van de winkel heb ik de vereniging nieuw leven in geblazen. We zijn gestart  met z’n vijven en inmiddels telt de ‘White Scars’ vijftig leden, waarvan er twintig zeer actief zijn op clubavonden en toernooien.’’

Vriendenclub

Samen met zijn neef gaat Robin elke vrijdagavond – en soms ook op zaterdag – naar Rotterdam om te knutselen, maar vooral ook voor de gezelligheid. ,,Het is een soort vriendenclub van mensen met dezelfde hobby geworden. Natuurlijk werken we aan onze legers, maar we gaan ook vaak met een aantal leden nog even lekker ergens uit eten.”

Wie denkt dat het gaat om speelgoedsoldaatjes, zit er helemaal naast. ,,Eerst wordt een veldslag onder de loep genomen,  je begint met het ‘opbouwen’ en schilderen van één soldaat en daarna ga je dat verder uitbouwen,” legt Robin uit. ,,Vervolgens worden er boeken bij gepakt over de geschiedenis per leger, maar ook per figuur.’’

Tijdens de wedstrijden en toernooien moet je niet alleen met een goed basisleger voor de dag komen. Ook de opzet van je spel dient terdege voorbereid te zijn. ,,Tijdens een belangrijke dubbelwedstrijd eindigden mijn neef en ik op een gedeelde eerste plaats. We verloren uiteindelijk, omdat wij ons spel en de tactiek minder mooi op papier hadden gezet.’’

Vlaggen veroveren

,,Er zijn verschillende typen spelen,” vervolgt Robin. ,,Zoals het ‘Fantasy-spel’, dat speciaal gericht is op strategisch spelen. Daarnaast heb je ‘Warhammer 40,000’, waarbij het gevecht en de spanning voorop staan. En het ‘Hobbit-spel’, gerelateerd aan de gelijknamige film. Bij alle wedstrijden wordt er gespeeld met – eventueel zelfgemaakte – dobbelstenen en een spelplan. Een speler die aan beurt is, heeft een loopfase, een schietfase en een ‘dichtbij gevecht’. Punten kun je onder meer verdienen met het uitschakelen van tegenstanders en het veroveren van vlaggen.

Engeland

Dat alles onder het toeziend oog van een scheidsrechter en bij toernooien is er ook nog een jury aanwezig, om op democratische wijze te beslissen wie het mooist geschilderd miniatuur-leger heeft.

Robin speelt in binnen- en buitenland en valt regelmatig in de prijzen. ,, Het is vooral een hele happening in Engeland, waar dit een soort traditie is. Momenteel bereid ik me voor op een groot dubbeltoernooi in Rotterdam dat in april door onze eigen club wordt gehouden,” vertelt hij trots.

De vereniging is voor liefhebbers van alle leeftijden toegankelijk. De 10 t/m 12-jarigen noemen zichzelf de Young Scars. Iedereen die interesse heeft, kan contact opnemen met Robin Roosenburg via r.roosenburg@home.nl  Nieuwe leden krijgen toegang tot de besloten Facebookpagina waar veel nieuwtjes, tips en informatie te vinden zijn.