Robert Catsburg schrijft boek over bevrijding van Roosendaal en Nispen

STEENBERGEN – “Dat is nog eens een mooi gezicht.” Met een tevreden gezichtsuitdrukking kijkt Robert Catsburg naar de tafel bij boekhandel Vermeulen waarop zijn complete oeuvre van vijf boeken ligt uitgestald. Op 4 mei komt daar zelfs nog een zesde stapeltje bij, want dan presenteert de vakkundig amateur-auteur zijn nieuwste boek: ‘Polar Bears in Nispen en Roosendaal. Operation Thruster 26-31 oktober 1944’.

De Polar Bears waren een divisie uit het Britse Yorkshire. De naam en het symbool komen voort uit het feit dat zij gelegerd waren in IJsland. “De naam slaat overigens nergens op,” vertelt Catsburg met een lach. “In Ijsland leven helemaal geen ijsberen.”
Het neemt niet weg dat de Polar Bears tot op de dag van vandaag een begrip zijn in Roosendaal en omgeving. Toch is er in de afgelopen 75 jaar nog nooit een boek geschreven waarin het volledige verhaal van de bevrijding van Roosendaal en Nispen werd verteld. Die leegte is door Robert Catsburg ruimschoots gevuld. Het werk van de historisch auteur staat bekend om de volledige, gedetailleerde en zeer correcte beschrijvingen.

Vermoeide bokser

De strijd die de Polar Bears in Roosendaal en Nispen leverden, kan volgens Catsburg het beste vergeleken worden met “een gevecht waarbij een vermoeide bokser tegen zijn tegenstander aan hangt”. “Dat had vooral te maken met het feit dat de Duitsers irritant goed waren. Hun aantallen waren veel kleiner maar ze waren zo goed georganiseerd en vochten dusdanig tactisch dat zij het dagenlang vol wisten te houden. Voor niks overigens want ze wisten van tevoren dat ze nooit konden winnen.”
Na afloop van de gevechten bleek met name Nispen zwaar getroffen. “Daar stond bijna geen steen meer op de andere. Roosendaal kwam er wat dat betreft een stuk genadiger vanaf.” Niet minder dsn 180 Britse en Duitse jonge mannen sneuvelden.

Het Negende Beleg

Met het boek komt de complete beschrijving van de bevrijding van West-Brabant weer een stukje dichterbij. Vorig jaar presenteerde Robert het zeer lijvige boekwerk Het Negende Beleg waarin de bevrijding van Essen, Wouwse Plantage, Bergen op Zoom en Tholen beschreven werd. Wat nu nog rest is het verhaal van de bevrijding van Woensdrecht dat ook al in de pen van de Welbergse schrijver zit.
“Ik merk dat het schrijven van dit soort werken mij steeds gemakkelijker en sneller af gaat. Heel veel informatie heb ik al of kan ik via mijn netwerk benaderen. Bovendien word ik steeds behendiger in het lezen van de stukken en kan ik snel de connectie maken met informatie die ik in andere rapporten las.”

Identieke brieven

De passie van Catsburg heeft van hem niet alleen een auteur gemaakt. Ook is hij gids bij The Canadian Battelfield Tours en werkt hij samen met de Nipissing University in het Canadese North Bay. “Daar publiceer ik binnenkort een artikel waarin ik twee brieven met elkaar vergelijk. Een van een Canadese en een van een Duitse soldaat. Verrassend genoeg zijn zij bijna identiek aan elkaar. Ze beschrijven dezelfde dagelijkse beslommeringen maar ook dezelfde zorgen en angsten.”

Boerenpummels

Het zichtbaar maken van de overeenkomsten tussen de soldaten van de zijde van de bezetters en van de bevrijders, is een missie die Catsburg nastreeft. “Vooral die soldatenjongens waren maar gewoon boerenpummels die deden wat ze opgedragen werd. Zij waren over het algemeen doodsbang en zouden veel liever gewoon thuis geweest zijn bij hun gezin. Ze hadden echter geen keus.”

Op 4 mei presenteert Catsburg het boek aan de burgemeester van Roosendaal, Han van Midden. Daarna is het onder meer verkrijgbaar in het Roosendaalse museum het Tongerlohuys en natuurlijk bij Boekhandel Vermeulen waar ook alle andere werken van Catsburg voorlopig nog te vinden zullen zijn.

Foto: Welbergenaar Robert Catsburg schreef een boek over de bevrijding van Roosendaal en Nispen door de Polar Bears, een Britse Infanteriedivisie, in oktober 1944. Op 4 mei aanstaande presenteert hij het officieel.

Door: Dasja Abresch