Rituelen Helen terug van weggeweest

STEENBERGEN – Morgenavond, dinsdagavond 2 november, Allerzielen, wordt op de begraafplaats aan de Nassaulaan in Steenbergen de vierde editie van ‘Rituelen Helen’ gehouden. Wie de behoefte voelt om op deze avond tussen 18.00 en 19.30 uur een bezoek te brengen aan de begraafplaats, is van harte welkom. Hier kan men een stille wandeling maken langs een sfeervol verlichte route en onderweg genieten van zang, muziek en kunst.
Vorig jaar kon de avond niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Een moment van bezinning dat bij initiatiefnemer Hilde van Straten de vraag opwierp of de trein überhaupt wel weer in gang gezet moest worden. “Ik werd echter van verschillende kanten benaderd door vrijwilligers die mij hebben overtuigd van het tegendeel. Ik denk omdat zij de verbinding en de liefde die tijdens deze avonden zo voelbaar zijn, weer willen ervaren.”


Kaarslicht


Die behoefte uitte zich volgens Van Straten vorig jaar in tal van kleine initiatieven die spontaan in de samenleving ontstonden. De begraafplaats op de Welberg baadde dankzij de kinderen van basisschool Pius X in het kaarslicht, wijkvereniging ’t Drievierde plaatste vuurkorven en ook in de Wouwsestraat en tal van etalages in het centrum van Steenbergen flikkerde het kaarslicht. “Ik hoop dat ook dit jaar weel heel veel bewoners, verenigingen, organisaties en winkeliers een lichtje aan zullen steken tijdens deze avond. Niemand van ons wandelt door dit leven zonder ooit iemand te verliezen. Het is een verdriet dat ons bindt en dat we samen dragen.”

Evenals vorig jaar zullen de klokken van de Gummaruskerk en de Vredeskerk vanaf 19.15 uur extra lang luiden ter nagedachtenis aan de ontvallenen. Wie wil kan in die tijd naar de kerk wandelen om een dienst bij te wonen.

Rituelen Helen wordt georganiseerd met medewerking van: Vrijwilligers van het kerkhof en de Gummaruskerk, Het Koestermoment uitvaartzorg, Uitvaartzorg Nuiten Groffen, Viltse Zaken van Jolande Baselier; kunstenares Gea Korpel- Beskers; Duo de Buren; Flip de Nijs; SCB Zoom- en Zegestede; Electronic’s Drive-In; Vrijwilligers “Rituelen Helen“.