‘Rituelen Helen’ Allerzielen en veel samenzijn.

STEENBERGEN – Het is de werkgroep Allerzielen weer gelukt. De belevingsroute ‘Rituelen Helen’ was smaakvol, warm en ingetogen. Veel mensen kwamen naar de begraafplaats aan de Nassaulaan. Na afloop van de belevingsroute werd een viering gehouden in de Gummaruskerk.

Al ruim voor aanvang van de belevingsroute ‘Rituelen Helen’ liepen er bezoekers over het kerkhof. Doelbewust naar het graf van een dierbare, een praatje makend met de organisatoren, of in een enkel geval zoekend, het graf van opa of oma was al lang niet meer bezocht.

Vanaf half zes begon de belevingsroute. Bij de poort van de begraafplaats kreeg iedereen een plattegrond. Een vuurkorf zorgde voor extra warmte en een lang lint van brandende kaarsen markeerde de paden. Hilde van Straten – De Caluwé heeft voor iedereen tijd voor een praatje. Zelf heeft ze een groot verlies geleden en weet hoe belangrijk het is steun en troost te vinden. Ze vertelt over het verdriet na het overlijden van haar zoon, nu 14 jaar geleden. “Ik was heel erg van streek. Kon geen troost vinden in de kerk, ondanks mijn geloof. Ik moest op zoek. Ik merkte dat ik uit het bijstaan van nabestaanden en het op psychisch gebied begeleiden van mensen kracht putte.” Pas vorig jaar durfde ze het aan om, op de plaats waar haar zoon begraven ligt, een avond te organiseren, ter ere van Allerzielen. “Natuurlijk deed ik dit niet alleen. Samen met de Activiteiten commissie van de Gummaruskerk, vrienden, en andere geïnteresseerden zijn we de werkgroep Allerzielen gestart. Het succes van die avond was overweldigend.”

Er was een constante stroom van bezoekers.

De werkgroep heeft dit jaar gekozen voor een andere aanpak van de avond. Waar vorig jaar de avond begon met een viering in de Gummaruskerk, start ‘Rituelen Helen’ dit jaar op de begraafplaats. De keuze om dit zo te doen is bewust genomen. “Mensen hoeven niet zo te haasten om na het eten op tijd in de kerk te zijn. Ze kunnen er ook voor kiezen alleen naar de begraafplaats te gaan. Gewoon, op het moment wat hen het best uitkomt. Er is voor ons als standhouders meer ruimte om de tijd te nemen voor de bezoekers. Vorig jaar kwam iedereen tegelijkertijd uit de kerk hierheen.” Voor Shirley van Overveld is het belangrijk tijd te nemen voor een praatje. Mensen een kaarsje aan te laten steken en even stil te staan bij het herdenken van dierbare overledenen. Verderop zijn mensen aan het knutselen. Het is gezellig in de stand waar Troost-engelen van vilt gemaakt kunnen worden.  Op de achtergrond klinkt muziek. Esther en Stephan zingen een aantal gevoelige liedjes. Bij de eerste tonen van “Mag ik dan bij jou? “stromen de bezoekers toe. Veel mensen houden het niet droog. Een bakje ‘troost’ van de activiteitencommissie van de Gummaruskerk bood uitkomst. Verderop lopen mensen door het Labyrint. “Geen doolhof waar je de weg kwijtraakt. In het labyrint kom je altijd uit bij de kern.” MarcPaul Welters probeert hiermee te laten beleven dat we allemaal bij de kern van het leven uitkomen. Welk pad we ook kiezen in het leven. In de lichttunnel hangen mensen berichtjes op. Een briefje aan oma. Een “Ik mis je” van een geliefde. De video van het Filmcollectief vertelt op bijzondere wijze “The Circle of Life”. Als Rob Sloekers, achter op het kerkhof begint te spelen is het stil op het kerkhof. Er wordt niet meer gepraat. “Il Silentio” klinkt drie keer tijdens de belevingsroute, met steeds hetzelfde effect. Toen ‘Rituelen Helen’ om half acht was afgelopen werd een viering in de Gummaruskerk gehouden.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl