Rijk Zwaan vestigt zich op AFC Nieuw-Prinsenland

DINTELOORD – Wethouder Petra Lepolder is aangenaam verrast door het nieuws dat het gerenommeerde familiebedrijf Rijk Zwaan uit Fijnaart en De Lier – gespecialiseerd in de zogenoemde veredeling van zaden en groentes – 25 hectare tuinbouwgrond heeft aangekocht in het glastuinbouwgebied Nieuw-Prinsenland. ,,Uiteraard waren wij als gemeente wel op de hoogte van de onderhandelingen maar ik sta te kijken van de snelheid waarmee de verkoop gerealiseerd is.”

Het is volgens de wethouder, die onlangs de portefeuille Economische Zaken overnam van de vertrokken wethouder Vincent van den Bosch, nog te vroeg om inhoudelijk op de aankoop in te gaan.

Het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland omvat een glastuinbouwgebied en een bedrijventerrein. Het glastuinbouwgebied beslaat 220 hectare netto glas en wordt ontwikkeld door de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM), een samenwerkingsverband tussen de provincie en de ZLTO.

Vertrouwen

De financiering van de TOM is in februari van dit jaar overgenomen door de provincie, toen bleek dat de opbrengsten uit investeringen fors tegenvielen. Een gevolg van de economische crisis waar de sector al jaren onder gebukt gaat. Het nieuws van de aankoop door Rijk Zwaan zal dan ook zeker in het provinciehuis tot vreugde hebben geleid. Hiermee is ruim dertig procent van het Dinteloordse areaal verkocht. Eerder vestigden auberginekwekerij De Jong en de tomatentelers J. van Marrewijk B.V. en Red Star zich al op Nieuw Prinsenland.

Volgens de TOM geeft de vestiging van het bedrijf van Rijk Zwaan op Nieuw Prinsenland ‘vertrouwen in het verder kunnen uitbouwen van het glastuinbouwgebied tot een nieuw en innovatief tuinbouwcluster in Nederland’.

Goede ontsluiting

Eerder zocht Rijk Zwaan – in de onderhavige sector de nummer vijf van de wereld met een omzet van ruim 350 miljoen – uitbreiding rond thuishaven Fijnaart, maar toen dit afketste richtte het de blik naar buiten.

Dat hoefde niet ver want op amper tien kilometer afstand was voldoende ruimte beschikbaar op Nieuw Prinsenland. Rijk Zwaan wil op deze locatie de zaadveredeling en zaadproductie van groentegewassen uitbreiden en optimaliseren.

De belangrijkste redenen om uitbreiding in Dinteloord te realiseren zijn de ruime, goed ontsloten kavels in de buurt van de Fijnaartse vestiging en de mogelijkheid tot kassenbouw. Ook de goede ontsluiting van Nieuw Prinsenland speelde een rol bij de aankoop van het bedrijf, dat dertig dochteronderneming heeft in 26 landen. In Nederland werken er meer dan duizend mensen bij Rijk Zwaan.