Rijdende rechter komt opnieuw naar Nieuw-Vossemeer voor burengeschil

NIEUW-VOSSEMEER – Vrijdag 10 februari reist de rijdende rechter – met zijn tv-ploeg – opnieuw af naar ’t Wagenhuis voor een hoorzitting naar aanleiding van een burenconflict. Het gaat het om twee buren die al eerder een geschil via de rijdende rechter hebben uitgevochten. Dat was eind 2015. Deze keer is de plaatsing van bomen op de erfgrens onderwerp van discussie. Voor de nieuwe rijdende rechter van KRO-NCRV – John Reid, kantonrechter in Alkmaar – verschijnen Herman Buys en de familie Kumutat.

Buys wil dat zijn achterburen de bomen verwijderen die ze tegen de erfgrens hebben laten planten. “Het gaat om volwassen bomen die straks veel blad in mijn tuin laten vallen. Dergelijke bomen mogen niet tegen de erfgrens worden geplant, maar moeten op een minimale afstand van twee meter blijven. Dat schrijft het wetboek. Het zijn geen struiken, maar bomen en daarvoor geldt deze regel. Ik heb een brief geschreven waarin ik de familie Kumutat heb verzocht om de bomen weg te halen. Dat willen ze niet. Vervolgens heb ik een advocaat ingeschakeld en hen opnieuw via een brief laten weten dat de bomen wegmoeten voor ze blad laten vallen. Dat gebeurt in februari, maart. Het zijn namelijk bomen die hun blad pas verliezen als er nieuw blad wordt gemaakt”, aldus Herman Buys desgevraagd.

Pais en Vree

Op de vraag of zijn verzoek komt vanwege onenigheid die hij wellicht met zijn buren heeft, antwoordt Buys: “Nee, alles was weer pais en vree. De vorige keer dat we bij de Rijdende Rechter stonden hebben ze ongelijk gekregen. We zijn vervolgens gewoon op goede voet blijven staan. Onlangs ben ik nog naar hun nieuwe vijver wezen kijken en heb gezegd hoe mooi ik die vind. En de buurvrouw voerde mijn konijn, elke dag een boterhammetje. En als ik op vakantie ben, dan zorgt zij dat hij voldoende eten krijgt”.

‘Onwettig’

Geen problemen dus, maar waarom dan een rijdende rechter inschakelen? “Dat heb ik niet gedaan, dat gebeurt op het initiatief van de familie Kumutat. Voor mij hoeven ze dat niet te doen. Zij zeggen dat privacy voor de wet gaat. Dat is niet zo en daarover moet de rechter dan maar beslissen. Volgens de wet mag wat zij doen niet”.

Konijn en beugelzaag

Op de vraag hoe het nu moet met het konijn antwoordt Buys: “Dat konijn wordt nu niet meer gevoerd. Dat kan ook niet, want daar staan die bomen voor. Als ik straks met de carnaval een paar dagen wegga, zal ik iemand anders moeten vinden”. En op de vraag of Buys straks met de kettingzaag aan de slag gaat: “Nee, dat is niet nodig. Dat doe ik gewoon met mijn beugelzaag. Als de bomen niet weg zijn na de uitspraak, dan zaag ik ze op schuttinghoogte af”. Voor het overige zegt Buys geen probleem met zijn buren te hebben. “Gewoon de bomen weg of in elk geval op 2 meter van de erfafscheiding plaatsen. Of het gewoon kift tussen ons is: ja, dat denk ik wel ja. Elkaar wat pesten”.

‘Ik wil gewoon mijn privacy’

Buurvrouw Els Kumutat klinkt wat vermoeid als ze de naam Buys hoort en we haar vragen wat er aan de hand is. “Ik wil helemaal geen ophef of trammelant. Ik wil gewoon privacy. Herman hangt in de zomer vaak over de schutting. ‘Zal ik je even insmeren buurvrouw?’. Dat wil ik niet. Ik wil gewoon rustig en ongestoord in mijn tuintje kunnen zitten. En Herman kan tegenover de krant wel heel aardig doen, hij gluurt en dat wil ik niet”. Ze vindt het vervelend dat dit nu allemaal weer op straat komt te liggen. “Ik woon hier al 45 jaar. Nooit problemen met welke buur dan ook gehad. En sinds Herman hier is komen wonen gaat het mis. Er was ook sprake van afluisterapparatuur die hij geplaatst had. Ik heb dat met eigen ogen gezien. Dat wil je toch niet?”.

Herman Buys over de afluisterapparatuur: “Onzin. Ik kreeg destijds ineens een politiewagen voor mijn deur. Twee agenten kwamen langs. Of ik afluisterapparatuur had geplaatst. Ik heb toen gezegd dat ze maar moesten kijken of ze die vonden. Dan mochten ze die rustig meenemen”

Hoorzitting

Het ziet er naar uit dat de buren hun verhalen nog eens duidelijk bij de rijdende rechter moeten vertellen. Die komt op vrijdag 10 februari naar het Wagenhuis. Kastelein Jack Bosters vindt dat prima. “Jammer dat mensen een geschil hebben. Maar ’t Wagenhuis komt in de picture en dat vinden wij natuurlijk niet erg”. De programmamakers laten weten dat belangstellenden bij de tv-opnames welkom zijn. Ze kunnen zich aanmelden via mail: miriam.v.heukelom@idtv.nl of door te bellen naar (020) 314 33 65.