Rijdende Rechter in Nieuw-Vossemeer

NIEUW-VOSSEMEER – Voor de opnames van zijn allerlaatste aflevering van de Rijdende Rechter, toog mr. Frank Visser vandaag naar Nieuw-Vossemeer, waar zijn oordeel werd gevraagd in een geschil van zowel de familie Van Tilburg als de familie Kumutat met de familie Buijs.

Vooral tussen Van Tilburg en Buijs is het al jarenlang hommeles, zo bleek tijdens de drukbezochte hoorzitting in het Wagenhuis, waar de gemoederen eind van de middag af en toe hoog opliepen. De ervaren rechter, die na dit seizoen de overstap gaat maken naar SBS6, is echter wel wat gewend geraakt in de twintig jaar dat het populaire programma van KRO-NCRV bestaat.

Hij liet de betrokkenen uitgebreid aan het woord, plaatste hier en daar wat komische oneliners, en probeerde de strijdende partijen ook nader tot elkaar te brengen. Tevergeefs, want met name Theo van Tilburg en Herman Buijs gaven elkaar geen duimbreed toe.

'Je zit hier te liegen dat je blauw ziet'

Dat zij nu lijnrecht tegenover elkaar staan over de uitbouw van het huis van laatstgenoemde, bleek terug te voeren op een ruzie van lang geleden over hun beider duiven. ‘Kleinzielig hoor’, vond Buijs, die beweerde dat de slepende kwestie hem al 20.000 euro heeft gekost en het beu is dat Van Tilburg hem zowat zou stalken.

‘Je zit hier te liegen dat je blauw ziet’, wierp Van Tilburg tegen. De buren vinden alletwee dat hun privacy in het geding is. Dat laatste geldt trouwens ook voor de familie Kumutat, die bezwaar maakt tegen een ander gedeelte van de verbouwing.

 ‘Dat is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen’

,,Ik sta gewoon in mijn recht,’’ hield Buijs voet bij stuk. ,,Dat moet u nog maar afwachten,’’ reageerde mr. Visser, die op 23 september in Slot Zeist zijn bindende beslissing bekend maakt, met de gevleugelde woorden ‘dat is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen’.  

De televisie-uitzending van de Nieuw-Vossemeerse zaak is op donderdag 13 oktober.