Resultaat Landelijke Opschoondag leidt tot blijdschap en teleurstelling

WELBERG – Afgelopen zaterdag organiseerde de Dorpsraad Welberg zoals ieder jaar de plaatselijke editie van de Landelijke Opschoondag. Tot aangename verrassing van de organisatie meldden vijfentwintig vrijwilligers van alle leeftijden zich om een vuiltje mee te prikken. Op de vraag of mede-organisatrice Pauline van Hesteren na afloop tevreden is, verschijnt er echter een frons boven de wenkbrauwen. “Wel wanneer het gaat om het prachtige aantal vrijwilligers en het werk dat verzet is. Niet wanneer het gaat om de hoeveelheid afval die we aangetroffen hebben en die meer is dan vorig jaar.”

Het viel afgelopen zaterdag inderdaad niet te ontkennen dat het buitengebied van Welberg door velen als afvalbak wordt gebruikt. Terwijl initiatieven als de Landelijke Opschoondag voornamelijk ten doel hebben om mensen bewust te maken van zwerfvuil, blijkt die boodschap nog niet bij iedereen tussen de oren te zitten. In welke doelgroep de daders zich bevinden, valt niet af te leiden uit de opbrengst. “Het is erg divers. Van volle bekers yoghurt, tot borden en bestek. Van lege blikken bier tot plastic flesjes frisdrank en wijnflessen. Maar ook grof vuil waarvan een set grote rioolbuizen en een tractorband toch wel het toppunt waren.”

Onderbroek

De opruimers lieten zich er niet door uit het veld slaan en speurden bermen, slootkanten en struikgewas af naar zwervend vuil. Na afloop van het opruimen wachtte hen een warme kom soep, een broodje en een attentie van de Gemeente Steenbergen in de vorm van een stevige mok.
Afgelopen vrijdagmiddag hadden de leerlingen van de bovenbouw van de plaatselijke basisschool Pius X hun middag goed besteed met het schoonmaken van de bebouwde kom. De grootste vondst van de middag was wel een onderbroek die natuurlijk tot de nodige hilariteit leidde. Een eveneens gevonden OV-kaart kon diezelfde middag nog bij de gelukkige eigenaresse terugbezorgd worden.
De grootste ergernis op beide dagen waren de vele hopen hondenpoep waar gratis poepzakjes en prullenbakken op iedere straathoek nog altijd geen oplossing voor bieden.

Deze drie Welbergse musketiers gingen de strijd met het vuil onverschrokken aan. Ook elders in het dorp zette jong en oud zich in voor een schone leefomgeving. Het resultaat mocht er zijn.