Restauratie villa Buuron knap staaltje lokaal vakwerk

STEENBERGEN – Het duurde tien jaar voordat ze ermee aan de slag konden, maar de gebroeders Leo en Jack Buuron pakken de restauratie van de uit 1895 daterende villa op de hoek van de Westdam met de Lindenburghlaan inmiddels voortvarend aan. De eigenaren hebben er heel bewust voor gekozen om het werk in handen te geven van lokale vaklieden. ,,Waar mogelijk moet je elkaar de bal toespelen,’’ luidt hun credo.

De monumentale villa staat momenteel letterlijk en figuurlijk in de steigers, om zowel van binnen en buiten als van boven tot onder volledig te worden gerenoveerd.

,,We zijn blij dat we dit pronkstuk weer in z’n oude glorie kunnen herstellen. Dit is een icoon uit het verleden voor de toekomst. Je kunt zo’n karwei maar één keer goed aanpakken. En het gaat allemaal hartstikke vlot,’’ aldus Jack en Leo Buuron, dik tevreden over de vorderingen en de grote betrokkenheid van aannemer Pierre Gorissen, schildersbedrijf Van de Weijgert en Madri Install Service.

'Lokale bedrijven investeren hun inkomsten terug in onze eigen gemeenschap'

,,Veel mensen lijken wel eens te vergeten dat we hier alle disciplines voor dergelijke projecten gewoon in huis hebben, terwijl dat juist zo belangrijk is voor de moraal van onze samenleving. Bovendien weten we zeker dat deze bedrijven hun inkopen ook weer doen bij plaatselijke leveranciers en het geld dat zij verdienen weer investeren in onze eigen gemeenschap.’’

Op de eerste verdieping en de zolder van de villa alsook in het vroegere koetshuis komen vijf appartementen met een woonoppervlakte van 75 tot 85 vierkante meter, die straks voor 800 tot 950 euro in de verhuur gaan. Hiervoor bestaat volgens de gebroeders Buuron al de nodige belangstelling. De begane grond krijgt een commerciële bestemming.

Op het dak komen weer de zinken leien van weleer te liggen

Als dit geheel in het eerste kwartaal van 2015 is opgeleverd, begint de nieuwbouw van commerciële ruimtes en daarboven appartementen aan de zijkant en de achterkant van de villa, waarmee de eigenaren de hoge restauratiekosten terug hopen te verdienen. Want onder andere het terugbrengen van het dak in z’n oorspronkelijke staat, met zinken in plaats van stenen leien, loopt fors in de papieren.

Meevallers zijn er aan de andere kant ook, aangezien veel van het 120 jaar oude grenen hout nog in topconditie blijkt te verkeren. Om het voor lange tijd zo te houden, zijn bij Sigma speciale verfadviezen ingewonnen, waaruit ook maar weer blijkt met hoeveel respect de restauratie wordt uitgevoerd.