Restauratie eeuwenoud bakhuisje De Heen in volle gang

DE HEEN – Vrijwilligers van de Stichting De Heen 400 jaar en eigenaar Frans van Nieuwenhuyzen van De Uitwijk zijn voortvarend van start gegaan met de restauratie van het eeuwenoude bak(kers)huisje op het terrein van de pannenkoekenboerderij. Met behulp van subsidie, toegekend vanuit het provinciale project Mijn Mooi Brabant, zijn de afgelopen maanden al de benodigde werkzaamheden uitgevoerd en materialen aangeschaft om het 17de eeuwse pand zoveel mogelijk in zijn originele staat te herstellen.

,,Dankzij internet kun je van alles op het spoor komen en blijven de kosten nog enigszins te overzien,’’ vertellen Lau Brooijmans en Peter van Gurp van de jubileumstichting en Frans van Nieuwenhuyzen. Zo kwamen zij in Zeeuws-Vlaanderen terecht voor houten balken, om het plafond op te knappen, en werden in Middelharnis ijsselsteentje op de kop getikt.

Eerder al werd er beton gestort onder de fundering van zowel het bak(kers)huisje als het nabijgelegen wagenhuis, dat eveneens tot het restauratieproject behoort, maar tegelijkertijd als ideale werkplaats dient. In het bak(kers)huisje zijn inmiddels ook nieuwe vloeren gerealiseerd en een deel van binnenmuren verstevigd.

Wederopbouw bakoven

Isolatiemateriaal voor onder de kap ligt al klaar en er staat zelfs een bak met 500 kilo leem te wachten op de Belgische ovenbouwers, die als het meezit uiterlijk in februari de bakoven kunnen gaan opmetselen. ,,Eerst moeten we het dak dicht hebben, om de vorst buiten te houden. Of dat deze winter gaat lukken, hangt voornamelijk af van het weer.’’

Aan de inzet van de vrijwilligersgroep en Van Nieuwenhuyzen zal het zeker niet liggen, die grijpen vrijwel elk vrij uurtje aan voor de restauratiewerkzaamheden, waarbij zij tevens kunnen bouwen op de professionele assistentie van dorpsgenoot Jack Smout. Voor de benodigde kozijnen hoefden ze ook niet ver van huis. Daarvoor is het plaatselijke klusbedrijf Kroonen in de arm genomen. Naarmate het project vordert, weet men zich bovendien al verzekerd van een aantal extra vrijwilligers, die graag hun steentje willen bijdragen aan het schilderwerk en het aanleggen van de elektra. ,,En we hebben ook een lid van de vrijwillige brandweer die ons op het gebied van de brandveiligheid adviseert.’’ 

Blijvende herinnering aan 400-jarig bestaan De Heen

Het streven is nog altijd om de restauratie van in ieder geval het bak(kers)huisje eind 2014 af te ronden, als kroon op het werk van de Stichting De Heen 400 jaar en blijvende herinnering aan het vierde eeuwfeest van het dorp. In het bak(kers)huisje zullen te zijner tijd onder meer workshops (brood)bakken worden verzorgd. Het wagenhuis kan een permanente expositieruimte worden.