Restaurant ’t Veerhuis: “Onze specialiteit is vis: je moet doen waar je goed in bent”

Anna-Jacobapolder – De wat ouderen onder ons herinneren zich ongetwijfeld het veer Anna-Jacobapolder-Zijpe. Tot 1988 voer het landelijk bekende pontje dagelijks over ‘Zijpe’, de verbinding tussen de Krammer en het Mastgat. Bekend omdat het vroeger één van de verbindingen was tussen het ‘vaste land’ en de Zeeuwse Eilanden. Bekend ook vanwege de zeer sterke stroming van het water en het daardoor regelmatig uit de vaartnemen van het pontje bij slecht weer. De stremming werd steeds aangekondigd op de radio. En vast ook een herinnering van alle streekgenoten die de oversteek maakten richting strand en zee. Met lange wachtrijen tot gevolg in een zonnig weekend. Dan maar een ijsje of wat lekkers uit het winkeltje bij het wachthuisje.

Dat wachthuisje kreeg een tweede leven, vier jaar na de sluiting van de veerdienst. Het werd aangekocht door de familie Moerland, die het omtoverde tot een restaurant dat in maart 1992 de deuren opende. Huidig eigenaar Eric Moerland is er chef-kok en bereidt er naar genoegen dadelijks heerlijke visgerechten, want dat is de specialiteit van ’t Veerhuis. De gerechten met verse vis kregen wijd en zijd faam. De visspecialiteitavonden trekken bezoekers uit het hele land en zelfs daarbuiten. Bezoekers combineren deelname aan deze speciale avonden met een overnachting in een van de twaalf kamers van Hotel Oosterschelde, dat in 2007 de deuren opende.

Start van een jongensdroom

“Als jongentje van zes was ik hier op Zijpe al heel vaak te vinden. Ik verdiende een centje bij door de autoruiten te wassen van de vele passanten die hier op het pontje stonden te wachten. Veel van wat ik verdiende ging overigens op aan de versnaperingen die in het wachthuisje konden worden gekocht”, vertelt Eric Moerland.  “Het wachthuisje droeg toen al de naam ’t Veerhuis. Het was een lokaal waar je een kop koffie of iets gemakkelijks kon eten”.

Mosselen uit het haventje

Na de aankoop en grondige renovatie startte de familie Moerland het restaurant. Het groeide uit en verwierf bekendheid. “De meeste van onze gasten komen uit West-Brabant, ook veel uit de gemeente Steenbergen. Het zijn veelal visliefhebbers. We werken uitsluitend met verse vis. Die komt hier uit de Zeeuwse wateren. De mosselen, ook een van de specialiteiten worden zelfs hier in het oude haventje gekweekt via ‘hangcultuur’. Zodra het seizoen daarvoor open is, staan ze op de menukaart”. Overigens zijn het niet alleen visgerechten die de kaart sieren. “Natuurlijk serveren we ook voor de vleesliefhebbers iets naar hun gading. Een tournedos, T-Bonesteak of mixed grill ontbreken niet. Maar het hart ligt bij de vis. We hebben plaats voor 80 couverts”.

Visspecialiteitenavond

Natuurlijk blijven de speciale visspecialiteiten avonden niet ongenoemd. “Elke veertien dagen hebben we in de komende periode een zeer uitgebreid buffet. Met bijvoorbeeld makreel, gerookte paling, kreukels, oesters, zeekraal, maar ook 8 soorten vis op de bakplaat, zoals ‘mesheften’ (of scheermessen, zoals ze ook wel worden genoemd) en kokkels. Bezoekers kunnen onbeperkt eten. Op deze manier kunnen ze ook proeven aan visgerechtjes die ze normaliter niet snel zouden nemen”, aldus Erik Moerland.

De eerst volgende visspecialiteitenavond is op zaterdag 3 maart. “Het is wel beter om van tevoren te reserveren. We hebben veel plaats, maar de belangstelling voor dergelijke avonden is normaliter behoorlijk”, zo luidt het advies van de chef-kok.

Vaartochten

Eric Moerland doet overigens meer dan koken. Hij vaart in de zomermaanden juli en augustus samen met zijn vader Kees, die schipper is, fietsers en voetgangers het Zijpe over naar de vluchthaven aan de overkant. En hij heeft voor dit jaar het plan om te gaan varen met kleine groepen om de kreeftenvisserij te bekijken en na afloop in het restaurant te genieten van een smakelijke maaltijd kreeft.

Foto: Chef-kok Eric Moerland met een pannetje mosselen en met op de achtergrond een beeld dat vele ouderen zich nog goed zullen herinneren: het befaamde pontje van Zijpe.

Tekst en Foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant