Repetities Bietboere- en Meerminnekoor weer in volle gang:

STEENBERGEN – Voor het vierde achtereenvolgende jaar is het Bietboere- en Meerminnekoor van Strienestad druk doende met de repetities in aanloop naar de Karnevalsmis van zondag 3 maart aanstaande. Toch is er ten opzichte van de voorgaande drie edities één grote verandering. Met het overlijden van Elly Lambers in juli vorig jaar raakte het koor haar oprichter en grote animator kwijt en dat is een groot gemis. Haar carnavalsjasje wordt vanaf dit jaar letterlijk en figuurlijk gevuld door Lilian Bogaert, Elly’s beste vriendin. Een opvolging die door Elly zelf geregeld is.

“Voor haar was het geen punt van discussie,” blikt Lilian terug op de tijd nadat duidelijk werd dat er voor Elly geen herstel meer mogelijk was. “Dit ga jij doen, zei ze. Er was niet eens sprake van een vraag.”

Lood in mijn schoenen

Het is kenmerkend voor de doortastende Steenbergse, die wist wat ze wilde en gedreven haar doel nastreefde. Zeker wanneer dit ten goede kwam van de kunst en cultuur die zij koesterde. “Ik vind het een eer dat ik haar op mag volgen en het is ook goed voor me,” aldus Bogaert, ”maar de eerste keer ging ik met lood in mijn schoenen naar de repetitie. Het was confronterend omdat zij er niet meer was. Anderzijds heb ik bij iedere keer sterk het gevoel dat ze vanaf een wolkje met ons meekijkt en dat ze het goed vindt.”
Ook de koorleden kunnen zich prima vinden in de rol die Lilian is toebedeeld. “Ik vraag dat regelmatig en ik ben blij dat zij het goed vinden gaan. Waar het uiteindelijk om gaat, is dat niemand dit koor verloren wil laten gaan.”

Nooit ver weg

Veertig jaar waren Elly en Lilian elkaars beste vriendinnen. “Ze was mijn maatje. We deden alles samen.” De pijn is nog rauw en het verdriet groot. “Maar gelukkig kom ik haar elke dag wel ergens tegen, Dan zweeft er een pluim van haar boa ergens tussen vandaan of staat er een aantekening in haar handschrift in een kantlijn. Ze is nooit ver weg.”
Lilian maakt al vanaf het begin deel uit van het Bietboere- en Meerminnekoor (ook op aandringen van Elly) en schreef er de afgelopen jaren veel liedteksten voor. “Dat is mijn passie, overgeërfd van mijn vader. Vroeger hadden we thuis al rijmwedstrijden met Sinterklaas. Tot ik ging winnen, daarna was het snel klaar,” lacht zij bij de herinnering.

Uitgebalanceerd

Samen met repetitoren Bernd Vroon en Piet Sandee, penningmeester Arie van der Pligt, Cees Iriks, dirigent Steph Oerlemans en René Baarendse als verbinder met het orkest Zondagmorrege Blaosmeziek leidt Bogaert het koor naar de Karnevalsmis. Een hele organisatie want op papier zijn er inmiddels 55 Bietboere en Meerminne. “Er hebben zich de afgelopen tijd vooral veel mannen gemeld en daardoor hebben we nu een mooi uitgebalanceerd geluid.”

Muzikale ode

Tijdens de mis besteedt het koor uiteraard aandacht aan Elly Lambers. “Op de manier die bij ons past, dus met een muzikale ode,” licht Lilian een tipje van de boerenzakdoek op. Ook is haar vriendin nog zichtbaar van de partij. “Ik draag haar carnavalsjasje en de bladmuziek van onze dirigent Steph Oerlemans staat op haar oude muziekstandaard. Ik ben er trouwens van overtuigd dat zij er zelf ook bij zal zijn.”
Wie een deuntje mee wil zingen, is van harte welkom om zich aan te sluiten bij het koor, hoewel dat dan wel voor de mis van 2020 is. Aanmelden kan via e-mail: lilianbogaert@icloud.com

Vijf repetities heeft het Bietboere- en Meerminnekoor inmiddels achter de rug en het repertoire zit er goed in. Het wachten is nog op het Karnevalslied van dit jaar dat uiteraard pas tijdens het Snorrebal wereldkundig wordt gemaakt.

Door: Dasja Abresch