Reisgezelschap Algonquin Regiment brengt indrukwekkend bezoek aan Welberg

WELBERG – Het bezoek dat een groep van dertig veteranen en familieleden van het Algonquin Regiment uit Canada afgelopen vrijdag aan Welberg bracht, werd door alle aanwezigen als indrukwekkend ervaren. Bij het Bevrijdingsmonument op de Welberg kwamen de overzeese bezoekers en plaatselijke bevolking bij elkaar om deel te nemen aan een bijzondere herdenkingsceremonie.

Tegen de tijd dat de toeristen bij het monument aan de Canadezenweg arriveerden hadden zij een helse reis achter de rug. De oorzaak daarvan lag in het land van herkomst, waar hun vlucht geannuleerd werd. Zodoende kon pas een dag later begonnen worden met de reis en was het sindsdien een race tegen de klok.

Touringcar

De gids van de dag was Welbergenaar Robert Catsburg die vanwege zijn groot interesse in en kennis van de militaire operaties rond de Slag om de Schelde te boek staat als Battlefield Tour-guide. Terwijl de grote touringcar met toeristen zich door het dorp Welberg manoeuvreerde (ook geen alledaags gezicht) vertelde Catsburg hoe het Algonquin Regiment op 31 oktober 1944 op de Welberg op zware Duitse tegenstand stuitten. Pas vijf dagen later zou het lukken om het dorp te bevrijden. Ten koste van de levens van vijftien regimentsleden, vele gewonden en grote onzekerheid over het lot van kameraden die in handen van de bezetter waren gevallen.

Gedeelde waarden

De route leidde naar het Bevrijdingsmonument waar ook veel lokaal belangstellenden naartoe waren getrokken. Hier werd een korte maar indrukwekkende ceremonie gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers en aan de gebeurtenissen in 1944. Voor de Canadese gasten was het vooral een moment om de gemeenschap van Welberg en Steenbergen te danken voor de wijze waarop de nagedachtenis aan ouders en kameraden in stand wordt gehouden. Major Kent Griffiths: “Dank u dat u zo’n geweldig monument heeft gecreëerd. Naast gedeelde waarden en overtuigingen delen wij klaarblijkelijk ook de liefde voor het luiden van een klok.”

Gouden munt

Een speciaal moment tijdens de ceremonie werd gewijd aan Robert Catsburg. Hij ontving een gouden munt die alleen wordt uitgegeven aan personen die zich op bijzondere wijze inzetten voor het Algonquin Regiment. Zijn onderzoek naar de militaire operaties en naar de mannen die daarbij hoorden, bracht de Welbergenaar met regelmaat in Canada waar hij beschouwd wordt als een vriend van het regiment.
Na afloop van de ceremonie vertrok het gezelschap naar zaal Koch voor een diner waar men zich het bier goed liet smaken. “A Heineken tastes so much better here than in Canada,” verzuchtte een van de reizigers genotzalig na een eerste slok.

Volgende week wordt in de Steenbergse Courant het verhaal uitgelicht van major George Cassidy wiens zoon en kleindochter tot het reisgezelschap behoorden.

Foto’s: Tot zijn verrassing ontving Robert Catsburg tijdens de ceremonie een gouden munt van het Algonquin Regiment. Het is een teken van waardering voor de vele onderzoeken en publicaties van de Welbergenaar naar de militaire operaties rond de Slag om de Schelde.

Major Kent Griffiths van het Algonquin Regiment leidde de herdenkingsceremonie bij ‘de Klok’. Alle leden van het reisgezelschap werd de mogelijkheid geboden om zelf de klok te luiden. Een kans die zij letterlijk en figuurlijk met twee handen aangrepen. Zelden heeft de Welbergse klok langer geluid dan afgelopen vrijdag.

Tekst en foto’s: Dasja Abresch © Steenbergse Courant