‘Registreren stilgeborenen beter voor rouwproces’

STEENBERGEN – Steenbergen Anders (StAn) wil van het college weten of doodgeboren kinderen in de Basisregistratie Personen van de gemeente worden ingeschreven en als dit niet het geval is, hoopt de fractie op een wijziging van de bestaande regeling, zodat er voor dood- of stilgeboren kinderen voortaan niet alleen een overlijdensakte, maar ook een geboorteakte wordt opgemaakt. Op die manier kunnen ouders en naaste familieleden het rouwproces beter verwerken, stelt fractievoorzitter Tim Huisman van StAn.

‘Komt een kind dood ter wereld, dan wordt het geacht nooit te hebben bestaan’, zo stelt het Burgerlijk Wetboek, schrijft het raadslid aan B en W. ‘Volgens de wet en in het bevolkingsregister bestaat een kind dat nooit het levenslicht heeft gezien niet en dat stuit StAn tegen de borst’.

Als het juridisch niet mogelijk blijkt om hierin verandering te brengen, dan zou de kleinste coalitiepartij graag zien dat het college – liefst in samenspraak met ouders – gaat kijken naar een andere manier om stilgeborenen toch te laten registreren.