Reginahof wordt stageplek voor zorg- en welzijnleerlingen

STEENBERGEN – Onder de vlag van Thuiszorg West-Brabant krijgen de Zorg & Welzijn-leerlingen van ’t R@velijn in Steenbergen en het Kellebeek College in Roosendaal een vaste stageplek in de Reginahof. In de voormalige Maria Reginaschool worden dit najaar 24 zorgstudio’s gerealiseerd: een uitgelezen kans voor beide scholen om hun leerlingen de combinatie van leren en werken aan te bieden.

Vorig jaar kochten de Steenbergse ondernemers René en Silvia Heijnen en Pierre Gorissen het voormalige schoolgebouw met het plan er zorgstudio’s in te realiseren en de omliggende schoollokalen om te vormen tot zes seniorenwoningen.

Veel belangstelling om in voormalige school te gaan wonen

,,Van de zorgstudio’s zijn er al tien gereserveerd. Voor de woningen hebben zich 42 belangstellenden bij Baas Makelaars gemeld. Het moet nogal gek gaan, willen we die niet kwijt raken,” aldus een dik tevreden Heijnen. ,,Het wachten is nu nog op de afronding van de financiën en de vergunningen. We willen eind deze maand laten beginnen met de bouwwerkzaamheden.”

Inmiddels is duidelijk dat Thuiszorg West-Brabant, samen met Thuiszorg Ons Thuis, de 24-uurszorg in het complex gaat aanbieden. De beleggers hebben daar naar eigen zeggen verder niets mee te maken. ,,Wij zijn van de stenen. Verder niet. En de bewoners huren in eerste instantie gewoon een appartement of woning; de zorg is op afroep.’’

'Wij zagen direct kansen'

Desalniettemin is Heijnen wel degene die ’t R@velijn in Steenbergen met TWB in contact bracht. Tot vreugde van Huibert de Jonge, directeur van ’t R@velijn. ,,We hebben al langer een relatie met Heijnen en Gorissen. Zo hebben wij in één van hun panden onze vervangende lesruimtes ingericht toen wij de school herbouwden. René is een man met een duidelijke visie op zorg, welzijn en opleiding. Toen zij de Reginahof kochten, zag hij daar direct kansen voor ons.”

Onderwijsvernieuwing

Kansen die door De Jonge, samen met het Kellebeek-college in Roosendaal, met beide handen aangegrepen werden. ’t R@velijn is op dit moment pilotschool voor de vernieuwing van beroepsgerichte programma’s VMBO en dan met name voor het onderdeel Zorg en Welzijn, die beter aansluiten op de actualiteit, waardoor leerlingen beter worden voorbereid op hun vervolgopleiding en toekomstige beroep.

Levensechte praktijksituatie

De leerlingen van beide scholen gaan als stagiaires aan de slag, onder verantwoordelijkheid van de TWB. ,,We kunnen onze leerlingen hier een levensechte situatie van de 24-uurs zorg aanbieden”, aldus De Jonge. ,,Dat is natuurlijk vele malen beter dan les in een praktijklokaal. Doel van de nieuwe leerlijn is onder meer om onderwijs en werk dichtbij elkaar te houden. De leerlingen zullen in de Reginahof ingezet worden voor de uitvoering van de zorg en begeleiding. Dat is dus niet alleen de handjes aan bed, maar ook de uitvoering van activiteiten. Ze zullen bijvoorbeeld met de mensen in een rolstoel de stad ingaan.”