Referendumverzoek wordt woensdag ingediend bij besluitvormend asieldebat

STEENBERGEN – De actiegroepen ‘Geen Azc in Stb’ en ‘Steenbergen in verzet!’ hebben inmiddels zo’n 750 handtekeningen ingezameld en dat zijn er meer dan genoeg  om een referendumverzoek in te kunnen dienen bij de gemeente. De handtekeningen worden woensdagavond 25 november aangeboden bij het beslissende raadsdebat over de mogelijke opvang van vluchtelingen in Steenbergen.

,,Als het juiste besluit wordt genomen en de politiek de burgers nu eens echt serieus gaat nemen, komt de rust zo terug,’’ stelt Danker Kouwen van ‘Geen Azc in Stb’. Samen met ‘Steenbergen in verzet!’ houdt de groepering woensdagavond wederom een protesttocht, waarbij tegenstanders van vluchtelingenopvang zich om 19.00 uur op de Markt kunnen aansluiten, om gezamenlijk op te lopen naar het gemeentehuis. Daar begint om 19.30 uur de raadsvergadering.

Danker Kouwen en Mattie Voorbraak van ‘Geen Azc in Stb’ brachten onlangs overigens een bezoekje aan Steenbergenaar Jaap de Vries, om hem een weekendje weg aan te bieden. Een geldinzamelingsactie op internet, mede ondersteund door ‘PVV Aanhangers’ en ‘Nederland mijn Vaderland’, leverde zo’n 600 euro op.

De initiatiefnemers en de gevers wilden De Vries hun steun betuigen voor zijn ‘optreden’ tijdens de inspraakavond op 21 oktober, waarbij de man in niet mis te verstane bewoordingen opkwam voor met name ouderen die Nederland hebben opgebouwd en nu bang zijn dat er nu meer vluchtelingen wordt geregeld dan voor hen. ‘Hij sprak recht uit zijn hart’, aldus Voorbraak. ,,Wat hij zei is later uit z’n verband gerukt en hem werden geen bloemen aangeboden. Dus vonden wij dat er alsnog iets moest gebeuren.’’