Ravelijn trots op de regenboogvlag

STEENBERGEN – Het gaat wat ver om te zeggen dat de regenboogvlag vanmorgen fier wapperde voor middelbare school ’t Ravelijn in Steenbergen. Gebrek aan wind maakte dat de vlag, die ter ere van coming-out day gehesen werd, er wat lodderig bij hing. Het deed echter niets af aan het gevoel van trots dat Kees de Bruijn, zorgcoördinator van ’t Ravelijn, voelde nu zijn school zich zo openlijk uitte voor de acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT).

Samen met Arnold van der Heijden, voorzitter van het COC West-Brabant West & Tholen, en R@velijn-leerling Wilco Otto, werd de vlag vanmorgen om half negen al top gehesen. Speciale aanleiding is de coming-out day; de dag die al sinds 1988 symbool staat voor het moment dat ‘de LHBT-er’ zijn seksuele voorkeur kenbaar maakt aan zijn omgeving. Of, populair gezegd, uit de kast komt.

De paus

Wilco Otto nam deze stap al drie jaar geleden. Dankzij de paus nota bene. “We zaten in de klas een filmpje te kijken waarin de paus zei dat homo’s ziek in hun hoofd zijn. Oh, floepte het er toen bij mij uit, dus ik ben ziek in mijn hoofd? Mijn klasgenoten dachten eerst dat ik een grapje maakte maar toen heb ik toch maar gezegd dat het echt zo was. Mijn ouders wisten het al wel hoor.”

Een spannend moment voor de inmiddels 16-jarige R@velijn-leerling. Het heeft hem echter alleen maar positiviteit opgeleverd. “Ik ben er op school echt nooit mee gepest. Het kan de kinderen hier gewoon niet zo boeien.”

Acceptatie

Lovenswaardig volgens Arnold van der Heijden, maar zeker geen maatstaf voor de rest van Nederland. “Het percentage LHBT-jongeren dat zelfmoord pleegt is hoger dan dat van jongeren die niet in die categorie vallen. Het zegt wel wat over hoe moeilijk het voor hen moet zijn. Maar ook wanneer het gaat om gelijke kansen en het tegengaan van discriminatie valt er hier in Nederland nog heel wat te winnen. Acceptatie vergt onderhoud.”

De voorzitter heeft een drukke dag voor de boeg, want hij moet ook nog vlaggen hijsen bij de gemeentehuizen in Bergen op Zoom, Roosendaal, Halderberge en Tholen. In Steenbergen vroegen Gewoon Lokaal! en de PvdA het college om te voldoen aan het verzoek van het COC. Het antwoord wappert sinds vanmorgen voor het Steenbergse gemeentehuis.