“Radio Kleine Tour weer (éénmalig) terug”

Steenbergen: Het begon met een berichtje op Facebook enkele jaren geleden. Kleine Tour -fotograaf en oud-radiomaker Mark Koenraadt zette een foto met oud-medewerkers van de Steenbergse lokale omroep met als onderschrift “Waar hebben zij het over? Een reünie van Radio Kleine Tour met de 50ste editie?”. Op dit bericht kwamen vele positieve reacties. Pas na de 49ste editie van de tour kreeg dit hersenspinsel een vervolg.

Verslaggever van toen, Peter de Bruin en Mark Koenraadt gingen rondom de tafel zitten om te kijken of dit haalbaar was. Het moest zoals vroeger zijn. “Radio is een illusie en moet de luisteraars boeien”. Met toestemming van het bestuur van de SLOS konden oud-radiomakers worden benaderd om mee te doen.
“Nog geen eenvoudige klus”, vertelde De Bruin. De tijden zijn veranderd. Vroeger namen de medewerkers van de omroep een hele week vrij, nu gaat dat zomaar niet meer. Toch reageerden 15 medewerkers op de oproep om Radio Kleine Tour voor 1 keer nog uit de kast te halen. Het idee om een gehele week de tour te verslaan, werd gereduceerd naar 3 dagen. “Het was niet mogelijk om die vele uren in te vullen met de deelnemende radiomensen, daarom is er gekozen om de laatste drie dagen de tour te voorzien van muziek en verslag”, aldus Koenraadt.

Apotheose

Voor de luisteraar zal het een feest van herkenning zijn. Hans van Hooijdonk komt speciaal vanuit Luxemburg terug om zich te voegen in de karavaan samen met zijn oud-collega reporters De Bruin en Ivo Nagelkerken.
In de SLOS-studio worden de 31 uren verdeeld over de radiomakers van weleer. De uitzendingen starten elke dag om 9 uur. Oude items komen weer terug zoals; De Uit & Thuis agenda en de Tour-artiest, verzoekplaatjes van de luisteraars en de tourflitsen vanuit de karavaan.

Nieuw is het programma de Tourvitamine. Muziek uitgekozen door de ploegen en zal van maandag t/m vrijdag worden uitgezonden van 12 tot 14 uur en op zaterdag zal de Foute 50 te horen zijn.
Koenraadt verheugt zich nu al op het laatste uur van Radio Kleine Tour. “Het woord apotheose zal veelvuldig uit de mond van de Steenbergse Theo Koomen – Peter de Bruin – tijdens de bloemenhulde komen”

Anekdotes

Tijdens de voorbereidingen zijn al flink wat oude koeien en anekdotes over de tafel gegaan. Elk jaar werd er een mobiele zender plus een 15 meter lange mast gehuurd in Terneuzen. De inschuifbare mast werd dan op de Lada van Wim Rouwendal gebonden, waardoor het net leek of er een legertank door Zeeland reed. Met die mast is ook weleens een ongelukje gebeurd. Men was vergeten om die mast in te schuiven toen een viaduct naderde. Met als resultaat een mooie knik.
Nu wordt er landelijk nieuws door derden verzorgd voor de lokale omroepen, maar er is een jaar geweest dat we dat zelf deden. De gekste berichten, die de redactie nog wat absurder maakten, werden dan elk uur opgelezen.
 “Het was altijd een hele week feesten. Die tijd zal niet meer terugkomen, maar genieten zullen we zeker”, aldus De Bruin.

De eerste keer

De eerste keer dat de Kleine Tour werd verslagen was in 1981. Etherpiraat Ad IJzermans, die onder de naam Black Panter illegaal uitzond, kreeg toen al veel belangstelling. De lokale omroep Klaver Vier nam dit in 1988 over vanuit de studio in de Blauwstraat. De SLOS besloot in 2013 hiermee te stoppen toen er te weinig radiomedewerkers waren om dit op te pakken.

De uitzendingen van Radio Kleine Tour van donderdag 8 t/m zaterdag 10 augustus zijn te beluisteren via de etherfrequentie 107.4 Mhz, Kabel 87.5 (via Ziggo) en via de streaming op  www.slos.nl. Het complete uitzendschema staat vermeld op de site van de SLOS.

Foto: Wat mannen van weleer: vlnr: Jos Geelhoed, Mark Koenraadt en Peter de Bruin. Zij komen ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Kleine Tour Steenbergen nog een keer in actie tijdens ‘Radio Kleine Tour’.  Afwezig op de foto zijn Jan de Groot en Ivo Nagelkerken.